Hopp til innhold

– Alle er sjef over sine liv

Kronprins Haakon talte om viktigheten av verdighet for elever på Thor Heyerdahl videregående skole. Veldig inspirerende, forteller elevene.

Kronprins Haakon holder presentasjon på Dignity Day

Kronprins Haakon er ambassadør for Global Dignity og var på besøk i Larvik for å snakke om verdighet med skoleelever.

Foto: Susann Rismyhr / NRK

Onsdag formiddag ble det arrangert Dignity Day på skolen i Larvik. En dag der elevene skulle være med på et totimers skoleopplegg om hva verdighet er og hvordan verdighet angår oss alle i hverdagen.

Kronprins Haakon var med på å starte Global Dignity Day og han synes det var veldig godt å komme på besøk til vestfoldbyen for å snakke med unge mennesker om det han mener er viktig.

– Det er viktig å definere litt for seg selv hva som er ståstedet som vi bygger livene våre på. Og se hvordan vi kan bruke det ståstedet på noe positivt, for oss selv og andre. Det gjør elevene i dag ved å dele personlige historier. Som for eksempel å sette seg ved siden av noen fremmede på bussen, forteller kronprisen etter opplegget for skolen.

Rektor, Robert Horne, og Kronprins Haakon på Dignity Day

Rektor Robert Rognli var stolt av å kunne presentere kronprins Haakon på Dignity Day på Thor Heyerdahl videregående skole.

Foto: Susann Rismyhr / NRK
– Lærer av å høre på andre

Kronprinsen ankom Thor Heyerdahl videregående skole litt før klokken ti og startet det hele med å fortelle en personlig historie der han selv hadde opplevd verdighet.

– Vi lærer mye av å høre historier. Med det deler vi erfaringer, etikk og gode eksempler som vi kan huske. Det er at vi tenker på vår egen historie og reflekterer over den, samtidig kan vi bli inspirert av andres historier.

Etter kronprinsens presentasjon ble elevene som var med på foredraget samlet på flere klasserom med ulike veiledere. Kronprinsen var en av veilederne. Andre eksterne veiledere var fra blant annet Amnesty, Larvik Håndballklubb og Hvite Busser. Etter møtene der inne kom over 15 elever opp på scenen og fortalte sine verdighetshistorier.

Målet med dagen er å spre budskapet om verdighet og å lære opp nye veiledere til den offisielle Global Dignity Day som er tredje onsdag i oktober hvert år.

Elevene på Thor Heyerdahl snakker om Dignity Day

Reiselivselevene Madline Bkheet (til høyre) og Habiba Charlotte Arvesen, var med på Dignity Day og fortalte sine historier foran kronprinsen. Det var veldig moro, forteller jentene.

Foto: Susann Rismyhr / NRK
Til ettertanke

Vi møtte et par av elevene som delte sine historier foran kronprisen og resten av andreklassingene på skolen.

– Han er et veldig bra menneske. Vi hadde et hyggelig møte med han i dag. Og det er bra at han er med på å gi oss en tankevekker, for verdighet handler om respekt for andre, forteller Madline Bkheet.

Hun fortalte om den gangen hun ble bitt av en giftig skorpion og kjempet for livet. Broren hennes sugde giften ut for å redde henne, men ble selv smittet gjennom et sår. Historien endte godt, men hun sitter igjen med følelsen av verdighet, takknemmelighet og stolthet overfor broren.

– Hva sitter dere igjen med etter denne dagen?

– Jeg sitter med en god følelse. Det var mange gode historier om hvor godt folk kan oppføre seg uten å tenke over det, fortsetter Bkheet.

– Vi tenker ikke over verdighet i hverdagen. Men nå tenker vi nok over begrepet når ting skjer og når vi gjør ting for andre, forteller klassevenninnen Habiba Charlotte Arvesen.

For tre måneder konverterte hun til Islam. Hun føler seg respektert av sine venner og andre muslimer som ønsker henne velkommen til deres religion.

Det er nettopp disse historiene kronprinsen setter pris på.

– Det som er gøy med å reise på skoleturer som denne her, er at jeg får høre hva ungdommen synes er viktig. Vi kommer ikke inn og forteller hva som er riktig. Det lærer jeg mye av, forteller kronprinsen.

Verdighet inn i skolemiljøet

Rektor ved Thor Heyerdahl videregående skole, Robert Rognli, legger vekt på at verdighetsbegrepet har en stor plass i lærings- og elevmiljøet på skolen.

– På skolen skal det være plass til alle, og det har vi greid bra. Men det er ingen selvfølge, derfor er det viktig å sette fokus på akkurat dette, forteller rektoren i sin innledningstale på Dignity Day.

Thomas Horne, leder for Global Dignity Norge.

Leder for Global Dignity Norge, Thomas Horne, mener en dag som denne er veldig viktig for skolemiljøet.

Foto: Susann Rismyhr / NRK

Med på dagen var også leder for Global Dignity Norge, Thomas Horne. Han forteller at organisasjonen har gjort dette i fire år og på over 100 videregående skoler i landet. Mange frivillige er med på å spre budskapet og skape et bedre skolemiljø.

– Hva vil dere at elevene skal sitte igjen med?

– Vi vil gi en konkret forståelse av hva verdighet betyr og hva det betyr for dem i deres hverdag. Verdighet er viktig i skolehverdagen. Dette prosjektet er med på å styrke miljøet på skolene.

Han legger til på den offisielle Global Dignity Day, som i år finner sted onsdag 15. oktober, vil nå ut til minst 50 land og 450 000 ungdom over hele verden.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark