– "Vikings" er en døråpner

HORTEN (NRK): Metal- og vikingfestivalen Midgardsblot på Borre tiltrekker seg besøkende fra hele verden, noe den populære TV-serien får mye av æren for.

TV Vikings

VIKTIG: TV-serien 'Vikings' skal ha mye av takken for at Midgardsblot har så mange utenlandske besøkende. Serien handler om Ragnar Lodbrok (foran) spilt av australieren Travis Fimmel.

Foto: Bernard Walsh / Ap

Utlendingene strømmer til metal- og vikingfestivalen Midgardsblot i Horten. 40 prosent av passene er solgt til folk fra land som Brasil, USA, Canada, Frankrike, Tyskland og Finland.

Festivalsjef Runa Strindin mener TV-serien "Vikings" skal ha mye av takken for det.

– "Vikings" er helt klart en veldig viktig døråpner. Det er infotainment som gir en knagg for utlendinger å komme hit.

«Vikings» er inspirert av historiske hendelser og sagnene om vikinghelten Ragnar Lodbrok, en svensk eller dansk småkonge som levde en gang på 700- og 800-tallet.

Tiltrekkes av hverandre

Dessuten er bandet som har skrevet en del av musikken til tv-serien, kanskje det største trekkplasteret på Midgardsblot i helgen.

– Da jeg fant ut at Wardruna spilte her, måtte jeg ta turen, sier finske Matti Heliö til NRK.

Runa Strindin mener metalmusikk og vikinger tiltrekker hverandre.

– Metalfansen er ofte veldig historieinteresserte, og de som er opptatt av vikingtid er ofte metalfans. Det er en kraftfull kombinasjon, sier Strindin.

Midgardsblot

MER ENN MUSIKK: Midgardsblot er også en vikingfestival. Fredag formiddag var det vikingsporter som ble utøvd på historisk grunn på Borre.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Viking- og kulturarven er sterk i Norge, og festivalsjefen kaller norsk metal en av våre aller viktigste kultureksporter.

Stor fan

Matti Heliö kom syklende til Horten fra Helsinki.

– Jeg tok ferga fra Helsinki til Stockholm. Derfra syklet jeg i fire dager for å komme hit til Borre.

Heliö er stor tilhenger av serien.

– Det er omtrent som å se på History Channel, så jeg liker serien veldig godt.