– «Jukser» seg til nye klær

Ungdommer kjøper klær for å vise seg frem på fest. Deretter returnerer de klærne til butikken.

Shopping på kjøpesenter

RETURNERER KLÆR: Flere ungdommer forteller at de kjenner flere som kjøper klær kun for en spesiell anledning før de leverer de tilbake. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Marte Skodje / NRK

– Mange vil ha de dyreste jakkene og de kjente merkene. Da er det forståelig at noen kan «jukse» til seg det, sier 16 år gamle Sara Vår Kolfot Grødum.

Klespresset for mange unge har blitt så stort at ungdommer skaffer seg klær med en spesiell metode, helt gratis.

– Hvis man skal på en fest og pynte seg, så kjøper man dyre sko man kanskje ikke har råd til. Da putter man noe på under skoa slik at man ikke får merker. Etter man har brukt skoa på festen, leverer man de tilbake til butikken, sier Grødum til NRK.

Hun presiserer at hun aldri har gjort dette selv, men vet om flere som har «jukset» til seg et nytt klesplagg eller sko på denne måten. NRK har snakket med flere ungdommer som kjenner til dette.

Sara Vår Kolfot Grødum og Maria Maggy

KLESPRESS: Elevene ved Greveskogen videregående skole, Sara Vår Kolfot Grødum og Maria Maggy forteller at for enkelte er klespresset såpass stort at de synes det er forståelig at denne metoden blir brukt.

Foto: Karoline Stangenes / NRK

– Kan la være å gi pengene tilbake

Også Pia Cecilie Høst, leder for forbrukerdialog i Forbrukerrådet, har hørt at slikt skjer. Hun opplyser at hvis man returnerer en vare som er brukt, så risikerer man å ikke få igjen pengene sine.

– Butikken har anledning til å vurdere klesplagget de får tilbake. Hvis det for eksempel lukter parfyme eller røyk, og butikken vurderer det slik at de ikke kan selge plagget videre, kan de la være å gi penger tilbake.

– Hva tenker du konsekvensene kan bli dersom dette er noe som øker i omfang?

– Da er vi redde for at butikkene kan gi oss en dårligere service og bytterett enn de har nå. Bytteretten er en ekstraservice butikkene utfører, som vi er redde for at de kan begynne å knipe igjen på.

Klespress

16 år gamle Maria Maggy tror metoden med å «jukse» se til nye klær kommer av det store klespresset ungdommen opplever i dag.

– Jeg kan skjønne at folk gjør det, fordi det er et press. Hvis folk ikke har råd og vil ha de nyeste tingene, så kan jeg forstå det. Det er mye trender som foregår med tanke på vinterjakker, spesielt. Det blir ofte ikke pratet om, men det er et lite press, forteller Maggy.

NRK har forsøkt å komme i kontakt med en rekke merkebutikker uten hell.

Oppfordring til foreldre

Gunn Iren Gulløy Müller er leder for Foreldreutvalget for grunnopplæringen. Hun syntes det er trist at ungdommer føler et så stort klespress, og oppfordrer foreldre til å ta opp klespress-temaet hjemme.

Gunn Iren Müller

TRIST: Lederen for foreldreutvalget synes det er trist at ungdommer i dag føler et så stort press.

Foto: FUG

– Jeg synes det er trist at noen opplever et slikt press. De risikerer å bruke penger de ikke har. Foreldrene har jo et ansvar for å lære ungene hva en slik form for handel innebærer, spesielt med tanke på økonomien. Jeg oppfordrer foreldre til å diskutere hjemme hvorfor dette er viktig, sier Müller.

Ville ikke godkjent returen

Julie Bragli Eckhardt er informasjonssjef hos kleskjeden Cubus. Hun har ikke opplevd at dette er et problem hos dem.

– Vi sjekker alt vi får tilbake og hvis det skulle være et tilfelle der man opplever at klærne er brukt, så vil man ikke få godkjent den returen, forteller Eckhardt til NRK.

Ungdommene NRK har snakket med forteller at klær er viktig, og enkelte sier de fint kunne brukt samme metode selv.

– Det er kanskje ikke greit, men det er en lett måte å få tak i klær. Det er viktig å se bra ut, sier en 16 år gammel jente fra Greveskogen videregående skole i Tønsberg.