Hopp til innhold

500 personer satset 12 millioner – OL-vinner føler seg lurt

Flere hundre personer satset nesten 12 millioner kroner på aksjer i et pengespill. Mannen bak spillet overførte så 7 millioner til egne kontoer.

Olaf Tufte

Olaf Tufte var en av mange som håpet Mowjow skulle bli en gullgruve.

Foto: Vidar Ruud / NTB

– Vi tar spill til et helt nytt nivå!

Andreas Christensen fra Tønsberg ser rett i kameraet. Han blir avløst av en kvinnelig modell som forteller om fantastiske muligheter.

– Kjøper du aksjer i Mowjow er det mulig å tjene masse penger. Men du må også være rask. Lanseringen er nært forestående.

Slik markedsførte konkursrytteren spillet for mulige investorer. Flere hundre personer har kjøpt aksjer. Den minste aksjonæren kjøpte for 500 kroner. Den største var en investor fra Saudi-Arabia. Han har betalt 1,6 millioner kroner, ifølge en aksjonæroversikt.

I dag er pengene tapt, mener investorer NRK har snakket med. Firmaet investorene fikk aksjer i er konkurs, og Christensen er under etterforskning av Økokrim.

Christensen sier han er uskyldig. Han kaller det absurd og at det er en stor belastning å bli etterforsket. Han mener i tillegg at pengene ikke er tapt.

Slik ble Mowjow markedsført som et spiller der du kunne satse og vinne penger.

Mowjow ble markedsført med penger og premier.

Foto: Faksimile fra reklame for Mowjow.

– Jeg ble lompelurt

De som kjøpte aksjer var stort sett helt vanlige folk. Blant dem var også OL-vinner og roer Olaf Tufte.

– Det er dritkjipt for alle han har lurt. De kan jo bare se langt etter de pengene, sier Tufte.

Flere sure aksjonærer har forsøkt å finne ut av hva som skjedde. De ble lovet at pengespillet skulle bli helt ferdig. Men så ble det utsettelse på utsettelse.

– Jeg har skjønt for lenge siden at jeg ble lompelurt. Og at de pengene er blåst, sier en oppgitt Tufte i dag.

Han gikk inn med penger i 2013, men ga raskt opp jakten på pengene.

– Jeg kunne enten bruke ressurser på å lete etter pengene, eller innrømme for meg selv at jeg var en dust som trodde på denne historien, sier han i dag.

Christensen sier ingen er lurt. Dersom spillet blir en kommersiell suksess, kommer alle til å tjene på det, mener han.

Overførte 7 millioner til private kontoer

I fjor høst ble Christensen anmeldt til politiet av advokat Tor Erik Heggøy. Han er bostyrer for to av Christensens 20 konkurser.

Heggøy så at 7 millioner kroner ble overført til Christensens private kontoer. Mye tydet også på at store deler ble brukt privat, ifølge Heggøy.

Christensen bekrefter at millionene kom inn på hans kontoer. Grunnen var at firmaene i London manglet bankkonto. Han sier pengene ble brukt til egen lønn og til å betale regninger for engelske firmaer. Overføringene var derfor en tilbakebetaling, hevder han.

Bostyreren lot seg derimot ikke overbevise. Han anmeldte Christensen til politiet. På vegne av kreditorene krever han også at Christensen betaler tilbake pengene.

Christensen har svart med motsøksmål. Han mener å ha krav på 9 millioner kroner fra boet. Heggøy har bedt om å få innsyn i regnskapene til et engelsk selskap. Christensen nekter.

Andreas Christensen

Andreas Christensen har jobbet med spillet i mange år. Nå jakter han nye millioner for å starte markedsføringen av det nye spillet.

Foto: Privat

Avviser skyld

Bård Thorsen i Økokrim bekrefter at mannen er siktet. Han ønsker ikke å si noe om innholdet i siktelsen.

Selv sier Christensen at han samarbeider godt med politiet.

For Christensen er det viktig å få fram at fremtiden vil vise hva den reelle verdien av aksjene er. Han sier aksjonærene fortsatt er medeiere og ikke har tapt noe som helst.

Ifølge Companies house i London er det derimot Andreas Christensen som eier alt.

Christensen mener dette er formaliteter, og at det er praktiske grunner dette. Derfor ser det ut som at han eier alt i London. (Se faktaboks.)

Aksjene er utvannet. Det vil si at det er utstedt nye aksjer, hver aksje er mindre verdt enn tidligere.

Konkurser Christensen har vært involvert i

Modellbyrå, shipping, cafedrift og spill. De 20 konkursene/tangsoppløsningene mannen har vært involvert i er spredt på mange områder. Her i alfabetisk rekkefølge. Han har aldri blitt straffet for økonomisk kriminalitet. Christensen ser på seg selv som gründer. Han forteller at han har tatt stor risiko. «Da må man påregne at det blir noen smeller og skraper. I Amerika er dette «erfaring», i Norge er det tabu.» skriver han i et tilsvar.  Både konkurser og tvangsavviklinger behandles etter konkurslovens bestemmelser. En kjennelse om tvangsoppløsning betyr derfor også konkurs. Christensen omtaler de fleste av konkursene som tvangsavviklinger. Bostyreren omtaler de som konkurser.