500 personer satset 12 millioner – OL-vinner føler seg lurt

Flere hundre personer satset nesten 12 millioner kroner på aksjer i et pengespill. Mannen bak spillet overførte så 7 millioner til egne kontoer.

Olaf Tufte

Olaf Tufte var en av mange som håpet Mowjow skulle bli en gullgruve.

Foto: Vidar Ruud / NTB

– Vi tar spill til et helt nytt nivå!

Andreas Christensen fra Tønsberg ser rett i kameraet. Han blir avløst av en kvinnelig modell som forteller om fantastiske muligheter.

– Kjøper du aksjer i Mowjow er det mulig å tjene masse penger. Men du må også være rask. Lanseringen er nært forestående.

Slik markedsførte konkursrytteren spillet for mulige investorer. Flere hundre personer har kjøpt aksjer. Den minste aksjonæren kjøpte for 500 kroner. Den største var en investor fra Saudi-Arabia. Han har betalt 1,6 millioner kroner, ifølge en aksjonæroversikt.

I dag er pengene tapt, mener investorer NRK har snakket med. Firmaet investorene fikk aksjer i er konkurs, og Christensen er under etterforskning av Økokrim.

Christensen sier han er uskyldig. Han kaller det absurd og at det er en stor belastning å bli etterforsket. Han mener i tillegg at pengene ikke er tapt.

Slik ble Mowjow markedsført som et spiller der du kunne satse og vinne penger.

Mowjow ble markedsført med penger og premier.

Foto: Faksimile fra reklame for Mowjow.

– Jeg ble lompelurt

De som kjøpte aksjer var stort sett helt vanlige folk. Blant dem var også OL-vinner og roer Olaf Tufte.

– Det er dritkjipt for alle han har lurt. De kan jo bare se langt etter de pengene, sier Tufte.

Flere sure aksjonærer har forsøkt å finne ut av hva som skjedde. De ble lovet at pengespillet skulle bli helt ferdig. Men så ble det utsettelse på utsettelse.

– Jeg har skjønt for lenge siden at jeg ble lompelurt. Og at de pengene er blåst, sier en oppgitt Tufte i dag.

Han gikk inn med penger i 2013, men ga raskt opp jakten på pengene.

– Jeg kunne enten bruke ressurser på å lete etter pengene, eller innrømme for meg selv at jeg var en dust som trodde på denne historien, sier han i dag.

Christensen sier ingen er lurt. Dersom spillet blir en kommersiell suksess, kommer alle til å tjene på det, mener han.

Overførte 7 millioner til private kontoer

I fjor høst ble Christensen anmeldt til politiet av advokat Tor Erik Heggøy. Han er bostyrer for to av Christensens 20 konkurser.

Heggøy så at 7 millioner kroner ble overført til Christensens private kontoer. Mye tydet også på at store deler ble brukt privat, ifølge Heggøy.

Christensen bekrefter at millionene kom inn på hans kontoer. Grunnen var at firmaene i London manglet bankkonto. Han sier pengene ble brukt til egen lønn og til å betale regninger for engelske firmaer. Overføringene var derfor en tilbakebetaling, hevder han.

Bostyreren lot seg derimot ikke overbevise. Han anmeldte Christensen til politiet. På vegne av kreditorene krever han også at Christensen betaler tilbake pengene.

Christensen har svart med motsøksmål. Han mener å ha krav på 9 millioner kroner fra boet. Heggøy har bedt om å få innsyn i regnskapene til et engelsk selskap. Christensen nekter.

Andreas Christensen

Andreas Christensen har jobbet med spillet i mange år. Nå jakter han nye millioner for å starte markedsføringen av det nye spillet.

Foto: Privat

Avviser skyld

Bård Thorsen i Økokrim bekrefter at mannen er siktet. Han ønsker ikke å si noe om innholdet i siktelsen.

Selv sier Christensen at han samarbeider godt med politiet.

For Christensen er det viktig å få fram at fremtiden vil vise hva den reelle verdien av aksjene er. Han sier aksjonærene fortsatt er medeiere og ikke har tapt noe som helst.

Ifølge Companies house i London er det derimot Andreas Christensen som eier alt.

Christensen mener dette er formaliteter, og at det er praktiske grunner dette. Derfor ser det ut som at han eier alt i London. (Se faktaboks.)

Aksjene er utvannet. Det vil si at det er utstedt nye aksjer, hver aksje er mindre verdt enn tidligere.

Konkurser Christensen har vært involvert i

Modellbyrå, shipping, cafedrift og spill. De 20 konkursene/tangsoppløsningene mannen har vært involvert i er spredt på mange områder. Her i alfabetisk rekkefølge. Han har aldri blitt straffet for økonomisk kriminalitet. Christensen ser på seg selv som gründer. Han forteller at han har tatt stor risiko. «Da må man påregne at det blir noen smeller og skraper. I Amerika er dette «erfaring», i Norge er det tabu.» skriver han i et tilsvar.  Både konkurser og tvangsavviklinger behandles etter konkurslovens bestemmelser. En kjennelse om tvangsoppløsning betyr derfor også konkurs. Christensen omtaler de fleste av konkursene som tvangsavviklinger. Bostyreren omtaler de som konkurser.

 • Konkurs
  Andreas Christensen

  Bakgrunnen var et skattekrav på 4 millioner kroner. Pengene stammer fra en gevinst fra et eiendomssalg. Christensen overbeviste Skatteoppkreveren om at pengespillet Mowjow kom til å tjene penger. Det gikk ikke så bra. (Se Mowjow AB.)

 • Konkurs
  AS GABNOR

  Iflølge sluttinnberetningen til Conzeptor Projekts AS var Christensen involvert som styremedlem.

 • Konkurs
  Barbeint AS

  Konkursen er fra 2007. Her trekkes det fram at Christensen har vært involvert i flere konkurser tidligere.

 • Konkurs
  Blomcast AS

  Christensen var styreleder og styremedlem ifølge konkursinnberetningen Nordic people AS.

 • Konkurs
  Cellmax AS

  Her trekkes det fram at Christensen er involvert i flere konkursrammede selskaper. De kjennetegnes av "lurvete forhold og manglende regnskapsføring", skriver bostyrer i sin rapport i 2006. Christensen sier han brukte regnskapsfører og at dette er over 20 år siden.

 • Konkurs
  Christensen AS

  Her skriver bostyrer at det er grunn til å mistenke at selskapet urettmessig er tappet for penger. Christensen sier det riktige er at han personlig tilførte selskapet masse penger.

 • Konkurs
  Conzeptor Projects AS

  Konkursen førte til at Christensen fikk konkurskarantene fra 24. des 2006 til 24 des 2008.

 • Konkurs
  Dynamis ASA

  Bostyrer mener det kan kan foregått straffbare forhold og oversender saken til politiet. Ingen straffereaksjon.

 • Konkurs
  Lyngen AS

  Christensen er involvert her ifølge innberetningen til Cellmax AS.

 • Konkurs
  M Management AS

  På side 9 i den endelige innberetningen står det at Skatteoppkreveren i Tønsberg har kommet til at det foreligger straffbare overtredelser. Regnskapsloven, bokføringsloven, skattebetalingsloven og folketrygdloven kan være brutt. Christensen er under etterforskning av Økokrim. Han sier han ikke har gjort noe galt og at han samarbeider med politiet.

 • Konkurs
  M Technology AS

  Bostyrer anmeldte Christensen. Christensen avviser at han har gjort noe galt. Konkursboet krever 7 millioner kroner av Christensen. Dette er penger Christensen har overført til private kontoer han selv disponerer. Christensen mener selv at pengene har gått til å betale regninger for selskapene hans.

 • Konkurs
  Maxtech AS

  Konkursen førte til at Christensen fikk konkurskarantene fra 16. mai 2006 til 16. des 2008.

 • Konkurs
  Midmed Shipping AS

  Ifølge sluttinnberetningen til Conzeptor Projekts AS var Christensen involvert som styremedlem og daglig leder.

 • Konkurs/Likvidasjon
  Mowjow AB (Sverige)

  Mellom 500 og 600 personer kjøpte aksjer og ble til slutt sittende med eierandeler i dette selskapet. En investor fra Saudi-Arabia og roer Olaf Tufte var blant dem. Selskapet ble tvangsoppløst i 2016. I april 2015 gjorde Christensen og Skatteoppkreveren en avtale. Avtalen var at Skatteoppkreveren fikk kontroll med aksjene i et Mowjow-selskap. Grunnen var et skattekrav. Avtalen var verdiløs. Firmaet var tomt for penger. Det skyldte den svenske stat 76 000 kroner ifølge boberetningen der. Og hadde en underdekning på 27 000 kroner. Christensen mener derimot at det var 300 000 kroner på bok, og kjenner ikke til kravet fra den svenske staten.

 • Konkurs
  Mowjow Technology Limited

  Førte til at Christensen fikk konkurskarantene fra 30. april 2019 til 30. april 2021. Christensen ble også fradømt alle eksisterende verv. Firmaene mannen har i London kan norske myndigheter ikke gjøre noe med.

 • Konkurs
  Netpay AS

  Dette selskapet tok Christensen over fra sin far. Bostyrer mener Andreas Christensen ikke nødvendigvis kan lastes for denne konkursen, men Andreas var involvert.

 • Konkurs
  Nordic People AS

  Modellbyrå. Inntil 175 modeller betalte 2490 kroner hver for å bli registrert. Inntil 120 av disse innbetalingene ble derimot ikke registrert i regnskapet, ifølge bostyreren. Christensen mener tallene er gale, og mener det var andre som hadde skylden for at dette gikk galt. Konkursen førte til at Christensen fikk konkurskarantene.

 • Konkurs
  Tantrum AS

  Konkurs ble åpnet på høsten i 2005 etter at regnskapene ikke var ført innen fristen. Bostyrer skriver at det har vært vært MVA-pliktig omsetning, uten at selskapet har vært oppført i MVA-registeret. Christensen sier han brukte regnskapsfører og at dette ligger mer enn 20 år tilbake i tid.

 • Konkurs
  Venturebate AS

  Christensen var styreleder og styremedlem ifølge konkursinnberetningen Nordic people AS.

 • Konkurs
  Waterfront Shipping AS

  Ifølge sluttinnberetningen til Conzeptor Projekts AS var Christensen involvert som styremedlem.