2,5 kilo musikk-leksikon

Jon Vidar Bergan har samlet informasjon om artister og band i mange år. Nå er alt han vet samlet i et 1219 siders rock- og popleksikon.

Store rock- og popleksikon
Foto: Kunnskapsforlaget

Julegavetipset for den rockeinteresserte er i år, kanskje, leksikonet "Store rock- og popleksikon".

Jon Vidar Bergan
Foto: Kunnskapsforlaget

 Forfatteren er Jon Vidar Bergan fra Hokksund, som i alle år han lært seg ulike ting om artister og band. Litt nerdeinfo, kanskje, men nå har han fått bruk for det.

- Endelig fikk jeg utløp for den unyttige informasjonen jeg har samlet meg opp igjennom årene. Jeg har fått frie tøyler fra forlaget, det har til slutt blitt 1219 sider, 2,5 kg bok, ler forfatteren.

Fra Abba til ZZ Top

I salgsteksten kalles boka en bibel for musikkelskere. Det er uansett den største boka som er gitt ut om internasjonal rock- og popmusikk.

I boka har han samlet informasjon om internasjonale artister fra 1950-tallet og frem til i dag. Det betyr ikke at alle artister er med, kun de forfatteren mener fortjener en plass. Om lag 1000 biografier har han laget, og de er samlet alfabetisk, fra Abba til ZZ Top.

- Vi får se om det kommer noen klager på det som ikke er med. Jeg har tatt med de største artistene, de meste kjente, og et av kravene er at artistene har minst fem utgivelser, sier Bergan.

Ingen regler uten unntak

Noen artister har kommet med selvom de ikke har fem utgivelser på baken. Det er store artister som har solgt godt i Norge, og kultartister, som for eksempel Syd Barret og Jeff Buckley.

Han har også tatt med noen få norske artister. Mye fordi Jan Eggum ga ut sitt store norske pop-leksikon i fjor. Men 18 norske artister som er store utenfor Skandinavia, har fått plass i leksikonet.

Er det nødvendig med nok et musikkleksion da?

- Ja, leksikonene som allerede er utgitt må oppdateres og internett er fullt av faktafeil, sier fortatteren.

Er det noe du ikke vet?

- Åhh, ja, det er mye jeg ikke vet,og det som er morsomt er at jeg lærte noe hver eneste dag mens jeg skrev boka. Det var veldig lystbetont, sier forfatteren som har satt epost-adressen sin i boka, slik at lesere som savner noe eller oppdager feil kan kontakte ham.

Nå håper han at mursteinen på 2,5 kilo havner under mange juletrær.