Rett fra NAV - endte i ordførerstolen

DRANGEDAL/SKIEN (NRK): Fire av ordførerne i Telemark har bakgrunn fra NAV. NAV-direktøren forventer at det vil slå positivt ut i ordførerjobben.

Tor Peder Lohne

FRA NAV TIL ORDFØRER: Nyvalgt ordfører i Drangedal, Tor Peder Lohne går fra en bakgrunn i NAV til ordførerstolen i Drangedal.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Jeg ser jo at samarbeidet mellom NAV og kommunene kan bli bedre, sier nyvalgt ordfører i Drangedal, Tor Peder Lohne fra Senterpartiet.

Om kort tid bytter han ut NAV med ordførerjobb. Og han er ikke alene. Bengt Halvard Odden har permisjon fra jobben som NAV-leder i Hjartdal, for å være ordfører i samme kommune. Mette Haugholt er ny ordfører i Sauherad også hun kommer fra jobb i NAV. Og Bø-ordfører Olav Kasland gikk fra jobb i NAV Notodden før han ble ordfører.

Lohne har sin teori om hvorfor NAV nå rekrutterer ordførere.

– De er engasjerte, og gjennom jobben har de kanskje fått innsikt i problemstillinger de ønsker å gjøre noe med. Dermed bruker de sin erfaring og stiller til valg, for å prøve å gjøre noe med det.

Les også:

Positivt for etaten

NAV-direktør i Telemark, Terje Tønnesen sier han tror noe av årsaken er at det er mange dyktige folk innen etaten.

– Dette forteller jo at vi har mange flinke folk i NAV, og mange flinke folk som er interesserte i samfunnet, samfunnsoppdraget og politikk.

At fire av 18 ordførere i Telemark har bakgrunn fra NAV, mener han bør være positiv for etaten.

– Hvis folk fra vår etat kommer i posisjoner eller havner i ordførerstolen, vil det bare være med på å utvikle samarbeidet. De vet hva de kan forvente, hva de kan spille på, og det vil være positivt for begge parter, sier Tønnesen.

Større potensial

NAV-direktøren mener potensialet for samarbeid er større enn det er i dag.

– Det er et potensial for at vi skal utfordre og utvikle hverandre, og jeg forventer meg mer av de ordførerne som har bakgrunn fra NAV enn de andre. Jeg vet at de kommer til å utfordre NAV, og jeg tror vi kan få til gode ting i kommunene der de er sjef.

Har du tenkt til å gå til politikken selv?

– Ja, si det. Nå tror jeg at jeg er for gammel, men mye av den jobben jeg gjør grenser jo opp mot politikken, sier Tønnesen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Gry Eirin Skjelbred

Gry Eirin Skjelbred gir deg lokale nyheter

Gry Eirin Skjelbred gir deg lokale nyheter