Hopp til innhold

Hvem drepte Ronald Ramm?

Det er 20 år siden Ronald Ramm ble funnet misbrukt og drept i Larvik. Gjerningsmannens identitet er fortsatt et mysterium.

Ronald Ramm drept i Larvik

UOPPKLART: I november eller desember 1995 ble Ronald Ramm drept i sitt hjem i Larvik. Drapet er et av to i Vestfold som fortsatt er uoppklart.

Foto: Politiet

En gang mellom 30. november og 8. desember 1995 blir den 71 år gamle enkemannen Ronald Ramm drept i sitt hjem i Larvik. Han blir funnet mishandlet og blodig i gangen. Hendene er bundet sammen med en snor og under dem ligger en blodig rosesaks.

Han har store hodeskader og dør antageligvis som en følge av blodtap og utmattelse. I kjellertrappen finner politiet Ronalds katt brutalt slaktet. Boligen bærer preg av at noen har rotet gjennom skap og skuffer, men politiet finner likevel store pengesummer i huset.

Her ble Ronald Ramm funnet

ROTET GJENNOM HUSET: Boligen bar preg av at noen hadde rotet gjennom skuffer og skap. Det var blant annet tegn til en slåsskamp på kjøkkenet.

Foto: Arkivbilde: Politiet

I 20 år har drapet vært en gåte for politiet.

– Dette har vært en veldig belastning. Det har vært helt grusomt, og jeg har hatt mareritt om dette i 15 år, sa Ramms datter Rigmor Waldvogel til NRK i 2011.

Etter at naboene ikke har sett Ronald på en uke, ringer de datteren som finner sin far død. Siste gangen Ronald Ramm ble sett i live var 30. november 1995.

Rigmor Waldvogel

HÅPER PÅ SVAR: Offerets datter Rigmor Waldvogel håper hun en gang får svar på hvem som drepte hennes far.

Foto: Per Foss / NRK

Kjøpte hagle før han døde

Ramm skal ha vært nervøs i tiden før han døde. Han kjøpte hagle og installerte alarm i huset sitt. Politiet så ikke tegn til innbrudd og antok at enkemannen selv slapp inn drapsmannen. Ifølge TV 3-programmet «Etterlyst» skal Ronald ha hatt kontakt med det kriminelle miljøet i Larvik og skrøt ofte av at han hadde mye penger hjemme. Enkelte skal også ha oppfattet ham som brysk. Dette gjorde at politiet dannet seg et inntrykk av to mulige motiver - økonomisk vinning eller hevn.

To uoppklarte drap i Vestfold

Drapet er et av to i Vestfold som så langt ikke er oppklart. Det andre er drapet på Kristin Juel Johannessen i 1999, der en siktet nå sitter i varetekt.

Det er usikkert om saken formelt er et drap, eller om Ramm fortsatt var i live da han ble forlatt med store hodeskader. I siste tilfelle vil saken være foreldet, men om nye DNA-analyser kan finne gjerningsmannen er politiet et steg nærmere å finne ut av hendelsesforløpet.

– Det er jo en gammel sak. Av og til får vi tips og da sjekker vi ut det, men dette har ikke medført noe nytt de siste årene, sier leder for påtalemyndigheten i Larvik, Magnar Pedersen til NRK.

Nye DNA-analyser

DNA har blitt sendt inn til Kripos for nye analyser, men har ennå ikke gitt resultater.

– Såvidt meg bekjent har det ikke skjedd noe i saken, sier Pedersen.

Tidligere politimester i Vestfold, Rune B. Hansen sa til NRK i fjor at de går inn for å løse alle saker.

– Vårt største mareritt er jo om vi ikke oppklarer drap, så vi vil absolutt gå inn for å løse alle saker vi kan.

Ramm-saken kan være aktuell for Kripos nyopprettede «cold case»-gruppe, som har som mål å oppklare alvorlige, uløste kriminalsaker. Pedersen forteller at denne «cold-case»-gruppen ennå ikke er ferdig etablert. Derfor er det ennå ikke klart om denne saken er aktuell for en slik gjenopptagelse.

Mann tilsto drapet

I 2011 tilsto en mann å ha drept Ramm. Det skjedde under en telefonsamtale med forfatter og tidligere etterforskningsleder i Vestfold politidistrikt, Jørn Lier Horst.

– Han kunne ikke svare tilfredsstillende på kontrollspørsmål fra politiet og tilståelsen er avskrevet som falsk. Mannen virket å være motivert av en form for sykelig trang til oppmerksomhet, sier Horst til NRK.

Jørn Lier Horst

FIKK TILSTÅELSE: Forfatter og tidligere etterforskningsleder Jørn Lier Horst fikk i 2011 en telefonsamtale fra en mann som tilsto drapet på Ramm.

Foto: NRK

– En kamp på liv og død

Horst har selv et nært forhold til mordmysteriet. Samme dag som han startet jobben som politibetjent i Larvik, ble Ramm funnet drept. Forfatteren holdt vakt utenfor boligen og har basert sin første roman «Nøkkelvitnet» på hendelsene. Den dramatiske scenen inne i huset skapte varige inntrykk.

– For en ung og fersk politimann var det en helt spesiell følelse å skritte over dørstokken og følge i drapsmannens fotspor. Se hvordan det hadde foregått en kamp på liv og død, fra rom til rom inntil den endte opp i yttergangen hvor offeret ble funnet ihjelslått og med hendene bundet, forteller Horst.

Han var aldri en del av etterforskningen, men har god kjennskap til saken. Han tror en av årsakene til at drapet fortsatt er uløst, er fordi Ramm lå død i flere dager før han ble funnet.

– I løpet av den tiden glemmer potensielle vitner hva de har hørt, og det blir vanskelig å tidfeste eventuelle observasjoner. Det lot seg heller ikke gjøre å stadfeste et nøyaktig drapstidspunkt.

– Noen vet hva som skjedde

Fra tid til annen kommer det inn nye tips i den gamle drapssaken. Da Horst ga ut «Nøkkelvitnet» i 2004, resulterte det i nye tips til politiet.

– Det kom flere nye tips etter bokutgivelsen. Enkelte av dem var så interessante at det ble satt i gang ny etterforskning. Politiet vet mye mer i dag om hva som skjedde for 20 år siden, men ikke nok til å ta ut en tiltale.

Horst, som bor i Stavern, mener det er flere i Larviks kriminelle miljø som vet hva som skjedde med Ronald Ramm.

– Noen vet hva som skjedde. Flere i det kriminelle miljøet i byen hevder det. Bare tiden vil vise om vi noen gang får svar på hvem som drepte ham. Over tid er det også slik at relasjoner endres, lojalitetsbånd brytes og gnagende samvittighet forsterkes. Dersom saken skal bli løst, tror jeg noen som vet noe må stå fram og fortelle.

LES OGSÅ: Kan gi løsning på gamle mordmysterier