Hopp til innhold

15 personer rammes hver dag

Hvert år rammes over 5000 personer av hjertestans i Norge. 75 prosent av tilfellene skjer utenfor sykehus. Bare 5 – 7 prosent overlever hjertestans. Oslo har stor tetthet på hjertestartere og har derfor klart å øke overlevelsesprosenten til 14 prosent.

Hjertestarter.

Hans Georg Selmer i Blodstrupmoen mener sjansen for å få bruk for en slik, er større enn sjansen for å få bruk for et brannslukkeren.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Ifølge Hans Georg Selmer, assisterende daglig leder i Blostrupmoen som selger løsninger med hjertestartere, kan 85 prosent overleve en hjertestans dersom de får rask og riktig hjelp.

Hans Georg Selmer.

Hans Georg Selmer mener det bør være hjertestartere på alle offentlige steder.

Foto: Blostrupmoen.no

– Hjertestartere bør finnes der hvor det er mennesker. Hjemme, på hytta, alle offentlige steder, og på jobben. Han mener at sjansen er mye større for at du får bruk for en hjertestarter før du får brukt brannslukkeren hjemme.

– God trygghet

Mari-Ann Helliksen(34) er 1.sekretær i Skien Fritidspark. Med 222 000 besøkende i året har hun plassert hjertestarteren lett tilgjengelig i resepsjonen. Her har de hatt hjertestarter i tre år nå, uten å få bruk for den.

Mari-Ann Helliksen.

Mari-Ann Helliksen syns det er betryggende å ha en hjertestarter i resepsjonen.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Likevel er det en veldig god trygghet å ha den, både for ansatt og de som kommer hit for å trene og være i aktivitet, sier hun.

Alle de ansatte får opplæring i førstehjelp og i bruk av hjertestarter.

– Det hjelper jo ikke med hjertestarter om man ikke kan førstehjelp som hjerte-lunge-redning i tillegg. Kombinasjonen er løsningen, legger hun til.

– Vi må bry oss

Hjertestarteren er selvforklarende med bilder og en stemme som forteller hva man skal gjøre.

– Det er det som er det fine at ’hvermansen’ kan bruke den. Det er bare å slå den på så forteller den deg hva man skal gjøre.

Hans Georg Selmer synes det aller viktigste er at vi lærer å bry oss om hverandre.

– Om du finner en bevisstløs person sjekker du først om pasienten puster.
Om pasienten ikke gjør det starter du hjerte- og lungereding til ambulanse eller hjertestarteren er på plass.

En hjertestarter virker slik at når den er koblet og slått på, måles EKG, og maskinen leter etter hjerteflimmer. Ved hjertestans går hjertet nesten alltid i hjerteflimmer, en tilstand som gjør at hjertet ikke får pumpet blod. Om maskinen finner hjerteflimmer sender den et elektrisk sjokk som gjør at hjertet hopper ut av flimmer og kan begynne å slå igjen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hjertestarter.

Hans Georg Selmer mener hjertestarteren er lett å bruke.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Reddet liv

Blostrupmoen har levert løsninger med hjertestartere til flere tusen foretak rundt om i landet. Alt fra store konsern til små foretak med bare to ansatte.

– Sist gang en av våre hjertestartere var i bruk og reddet liv var for bare 14 dager siden i en barnehage med åtte ansatte og cirka 20 barn.

På kjøpesenteret Herkules i Porsgrunn har ledelsen valgt å ikke gå til anskaffelse av hjertestarter. Her har de årlig over tre millioner besøkende og flere illebefinnende hvert kvartal.

– Vi har valgt å ikke gå til anskaffelse av hjertestarter. Vi har i stedet satset på vektere med gode førstehjelpskunnskaper. Vi har tross alt sykehuset 300 meter unna, sier senterleder Ronny Sundvall.

– Hadde vært en fordel å ha det

Thøger Riis (22) og Pål Haugerød (25) er begge vektere på Herkules. De har begge jobbet andre steder hvor de har blitt opplært i bruken av hjertestarter uten at noen av dem av dem foreløpig har vært i en situasjon hvor de har trengt en hjertestarter.

– Det er klart det hadde vært en fordel å ha det her, gjerne flere siden det er så stort senter, sier Pål Haugerød.

– Ja, for det er de første minuttene som teller, legger Thøger Riis til.

Thøger Riis og Pål Haugerød.

Thøger Riis og Pål Haugerød mener det er en fordel å ha en hjertestarter tilgjengelig.

Foto: Philip Hofgaard / NRK