13-åringer sender nakenbilder

Undersøkelse viser at ungdommer helt ned i 13-årsalderen sender nakenbilder av seg selv til andre.

En som trykker på telefonen sin.

SENDER NAKENBILDER: En undersøkelse gjort av "Barn og medier" viser at ungdom helt ned i 13-årsalderen sender nakenbilder av seg selv.

Foto: Philip Hofgaard / NRK/illustrasjonsbilde

– Ungdommen er veldig redd for å bli tolket som kjedelig. Derfor sender de nakenbilder, forteller Andrea Mehus som er elev ved Nøtterøy videregående skole.

En undersøkelse gjort av Barn og medier viser at 15 prosent av jenter i alderen 15–16 år har sendt nakenbilder. Og av disse har 26 prosent følt seg presset.

Undersøkelsen viser også at jenter helt ned i 13-årsalderen sender slike bilder.

Politioverbetjent i Oslo, Anne Katrin Storsveen forteller at det er en økning av unge som deler bilder av seg selv og andre.

– Bildedeling og seksuelle krenkelser er en stor del av det som foregår på nett. Vi ser en økning i bildedeling, sier Storsveen til NRK.

Anne Katrin Storsveen

ØKNING AV BILDEDELING: Politioverbetjent i Oslo Anne Katrin Storsveen forteller at hun ser en økning av unge som deler nakenbilder på nett.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Ikke sjokkert

Dette sjokkerer ikke Ingrid Marie Stensheim som er elev ved Nøtterøy videregående skole. Hun forteller at det å sende nakenbilder er noe ungdommen gjør for å få oppmerksomhet.

– Det er for å få anerkjennelse og vise sine gode sider. Det å få oppmerksomhet man kanskje ikke har fått tidligere kan være en grunn til at så mange deler bilder, sier Stensheim til NRK.

Ifølge Storsveen tøyer dagens ungdom grensene jo eldre de blir.

– Det er jo slik at jo eldre man blir, jo modigere og tøffere blir man. Gutter og jenter ønsker å vise seg frem for å få oppmerksomhet. De tenker ofte ikke over konsekvensene, sier politioverbetjenten.

Stemplet som kjedelig

Elevene ved Nøtterøy videregående skole har også vært en av dem som har blitt spurt om de kan sende nakenbilder av seg selv. Dette er noe de har valgt ikke å gjøre. Det skaper reaksjoner blant guttene.

– De er ikke alltid like fornøyd med at vi sier nei. Det blir ofte mye masing og vi får høre at vi er kjedelige. Det er jo noe vi ungdommer er livredd for å være, sier Mehus.

Ser du på dette som et problem?

– Ja, absolutt. Veldig mange kan komme i uheldige situasjoner der et bilde blir delt på en måte de ikke ønsker. Kanskje de får sendt det til feil person via Snapchat. Det kan få fatale konsekvenser for personen videre i livet, avslutter Stensheim.

Andrea Mehus og Ingrid Marie Stensheim

Ingrid Marie Stensheim og Andrea Mehus har selv opplevd å få spørsmål om de kan sende nakenbilder.

Foto: Karoline Stangenes / NRK

I den opprinnelige saken kom det frem at 15 prosent av jenter mellom 13–16 år sender nakenbilder. Dette var feil. Undersøkelsen som ble gjort av Barn og medier viser at 15 prosent av jenter mellom 15–16 år sender nakenbilder.

Undersøkelsen viser derimot at det er jenter helt ned i 13-årsalderen som har sendt nakenbilder.