Forrige uke skrev NRK om at aldri før har så mange unge tatt piller mot migrene.
En doktorgrad skrevet av kiropraktor og fysioterapeut Aleksander Chaibi viser at 120 000 nordmenn har et overforbruk av akutt dempende hodepinemedisiner.
– Overforbruk over tre måneder kan gi en hodepinediagnose utover den eller de man allerede har, som forverrer hodepinefrekvensen og gjør deg terapiresistent mot all behandling, sier Chaibi
Han er seniorforsker ved Head and Neck Research Group på Akershus Universitetssykehus og fagansvarlig ved Atlasklinikken.
Må på avvenning
Forskeren sier det kan være vanskelig å slutte med medisin mot hodepine, og i noen tilfeller like vanskelig som å slutte med narkotiske stoffer.
FORSKER: Aleksander Chaibi forsker på hvordan kiropraktikk bidrar til å redusere hodepine.
Foto: Privat– Den beste måten å kvitte seg med tilleggsdiagnosen er å gå gjennom et detoxprogram for å redusere avhengigheten og antall dager med hodepine, sier han.
Ifølge Chaibi vil å stoppe inntak av akuttmedisiner for migrene som paracet, ibux eller triptaner i to måneder gi 50 prosent reduksjon i antall dager med hodepine.
Migrenereduksjon
Han mener en kombinasjon av riktig medisinbruk, manuell behandling og veiledning ville hjulpet flere.
– I doktorgraden opplevde pasientene som hadde alvorlig migrene en gjennomsnittlig migrenereduksjon på 40 % etter behandling med manipulasjon.
Nå vil han ha mer forskning på området for å finne nye måter å behandle hodepine på tvers av profesjoner.
For lite opplysning
Espen Ohren, nestleder i Norsk kiropraktorforening praktiserer i Horten og Tønsberg. Han har ikke lov til å forskrive medisiner, men sier pasienter ofte snakker om medisinbruken.
KOSTBART: Espen Ohren, kiropraktor og nestleder i Norsk Kiropraktorforening sier muskel- og skjelettplager er en av de største utgiftspostene for helse Norge.
Foto: Privat– Pasientene vet ikke hva slags medisiner de tar, virkemidlene i dem eller hvor mye de bør eller kan ta av det, sier han.
Ohren støtter Chaibis ønske om forskning på behandling av hodesmerter.
– Jeg savner mer politisk vilje til forskning på dette området. Kiropraktorer er ikke imot medisiner, men det er et stort behov for omfattende forskning for å avdekke underliggende årsaker til smertene og tverrfaglige løsninger i behandlingen til pasientens beste.
Stor pasientgruppe
Overlege og spesialist i nevrologi, Kennet Idland ved Sykehuset i Vestfold, sier det er en stor utfordring at pasienter kan gå i butikken og kjøpe smertestillende medisiner uten at de får god informasjon.
– Ingen hodepinemedikamenter bør benyttes mer enn halvparten av månedens dager. For spesifikke migrenemedisiner som triptaner, bør man ikke bruke mer enn åtte til ti doser per måned.
Han sier det forskes mye på hodepine, både nasjonalt og internasjonalt.
– Det en ressurskrevende pasientgruppe for helsetjenesten og samfunnet. I behandlingen må man også se på andre faktorer enn medikamentbruk som, familie- og arbeidsliv, relasjoner og søvnkvalitet som kan ha betydning for pasienten.