- Spar Lykkeliten

Nå appellerer kommunen til helseminister Sylvia Brustad om å spare fødestua.

Lykkeliten fødestue
Foto: Berit Heggholmen / NRK

Ordfører i Tinn, Erik Haatvedt, sier det er prinispielt forkastelig at kommunen skal betale for driften av Lykkeliten fødestue på Rjukan.

LES: Jubel med bismak

Det er Helse Blefjell som vil legge ned fødestua hvis ikke kommunen dekker driften med fem millioner kroner årlig. I et brev til helseminister Sylvia Brustad skriver ordføreren at regjeringen ikke må bryte løftene sine.

- Nå prøver helseforetaket å få oss til å betale for fødestua. Ikke bare deler av den, men hele fødestua. Dette er helt prinsipelt feil. Jeg kan ikke se at det er riktig at et ansvar som ligger hos helseforetaket skal overføres til kommunen økonomisk, mens de skal overta det faglige ansvaret, sier han.

I fjor ble det født 33 barn ved Lykkeliten på Rjukan. I retningslinjene for slike fødestuer er det anbefalt en nedre grense på 40 fødsler i året.

Lykkeliten fødestue
Foto: Berit Heggholmen / NRK

Urimelig

Helse Blefjell mener det framtidige fødselstallet går ned, og vil overføre de fødende til Kongsberg eller Skien for å spare penger. Det gynekologiske tilbudet på Rjukan skal opprettholdes.

I dag betaler Tinn kommune 400.000 kroner for et årsverk i svangerskapskontrollen ved helsestasjonen. Politikerne synes det er urimelig at kommunen skal subsidiere Blefjell sykehus med ytterligere fem millioner i året.

- Formannsskapet så denne saken som så prinsipiell at de mente det ville være helt uholdbart at kommunen skal bidra til en tjeneste som er foretakets ansvar, sier Haatvedt.

Se video: Vil spare Lykkeliten

Lykkeliten fødestue

Lykkeliten fødestue på Rjukan.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

Svært veldrevet

- Det hevdes at små fødestuer statistisk sett har en større dødelighet for mor og barn enn større fødeavdelinger. Er det et argument i denne sammenheng?

- Det er ikke noe argument i forhold til fødestua vår. Den er veldrevet og det er god kompetanse der. Den eneste begrunnelsen for nedleggelse vi har fått er økonomisk, sier han.