Hopp til innhold

- Olja spruter

Oljelekkasjen fra det grunnstøtte lasteskipet i Langesund kan føre til svært alvorlige miljøskader. Olja har allerede nådd Vestfoldkysten.

Skadde fugler
Foto: Vidar Heibo

Både de ansvarlige for oljevernet i Grenland og miljøorganisasjonene frykter nå for miljøskader langs kysten.

– I verste fall står vi ovenfor en ulykke som er større enn Rocknes-ulykken, sier leder i Norges Naturvernforbund Lars Haltbrekken.

LES OGSÅ: Sjøfuglene truet

Redningsaksjon Langesund
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video fra redningsaksjonen

- Kan få fatale konsekvenser

- Ulykken kan få fatale konsekvenser for fuglelivet i området, sier Haltbrekken.

Han viser til at det under Rocknes-ulykken i 2004 lekket ut 555 tonn olje. Lasteskipet "Full City" som grunnstøtte utenfor Langesund har 1120 tonn olje om bord.

Hytteeiere i Bamble forteller at olja nå spruter i bølgene mellom store og lille Såstein og inn mot Porsgrunn og Ivarsand.

LES OGSÅ: Oljesølet har nådd land

Bellona på plass

- Bellona vil følge nøye med på hvordan redningsarbeidet går, sier fagrådgiver i miljøstiftelsen Bellona, Elisabeth Sæther til NRK.

- Vi har fått beskjed om at det er et meget alvorlig skipsforlis og store mengder olje har rent ut, sier hun.

Bellona reiser først og fremst ned for å dokumentere det som skjer.

- Vi vet at det er flere naturreservater i området med store forekomster av fugl og vi drar ned også for å dokumentere potensielle skadevirkninger på disse sårbare områdene, sier hun.

Oljesøl Langesund
Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Har nådd Vestfold

Oljesøl fra skipet som gikk på grunn i Langesund har nå nådd Vestfold. På Mølen har det nådd fjæresteinene.

- Høye bølger og dårlig vær gjør det vanskelig å få til en ordentlig aksjon på sjøen nå, sier sjef for Interkommunalt utvalg mot akutt forurensning i Vestfold, Per Olav Pettersen.

Mannskaper fra politiet og Kystverket vil prøve å gå ombord i det grunnstøtte lasteskipet Full City så snart forholdene tillater det.

Haltbrekken i Naturvernforbundet mener myndighetene må sørge for full opprydning i forbindelse med ulykken utenfor Langesund og ikke la mye bli liggende igjen slik det ble gjort etter Rocknes-ulykken.

Vil avhøre kapteinen

Politiadvokat Odd Skei Kostveit sier at de ønsker å avhøre kapteinen og vurdere situasjonen ombord i skipet.

Politiet har avhørt de 16 kinesiske sjøfolkene som ble evakuert fra lasteskipet i natt, men vil foreløpig ikke si hva de har forklart.

Politiet vil heller ikke si noe om det var ankerfestet som røyk da skipet gikk på grunn i natt - mens det lå og ventet på å komme inn til Herøya for å laste saltpeter.

LES OGSÅ: Lasteskip på grunn

Full City
Foto: Yngve Tørrestad / NRK