- Lekker mye olje

Oljen fra lasteskipet Full City som har havarert utenfor Langesund, har lekket mye olje. Det bekrefter vaktleder Rune Bergstrøm i Kystverket.

Oljetilgrisede svaberg
Foto: Aud Darrud / NRK

Et stort oljeflak flyter i Langesundsbukta. Oljesølet har nådd Mølen, og det er også observert olje og oljeskadd sjøfugl i Stavern-området.

Bergstrøm sier de starter tømming av det havarerte skipet i dag.

Kystminister Helga Pedersen som lørdag skal besøke havaristedet, sier til NTB at Kystverket skal få de ressursene som trengs for å rydde opp i oljesølet etter havariet.

- Kan ta lang tid

Fulg tilgriset av olje fra havarist

Fuglene kjemper for livet etter at de er blitt tilgriset av olje.

Foto: Aud Darrud / NRK

- Det er kommet rapporter om at det er funnet olje på Mølen. Nå har vinden dreid i vestlig retning, og det er kommet olje i Stavern- og Anvik-området. Det er sett oljeskadet fugl i dette området, sier Bergstrøm.

- Det er også kommet ubekreftede meldinger om at det er observert olje i Larviksområdet.

- Et stort oljeflak fra havaristen flyter i Langesundsbukta sørover og dreier nordover mot Vestfold. Nå setter vi inn ressurser for å prøve å fange opp dette før det når land, sier Bergstrøm.

Olje også ved Jomfruland

Oljesølet ved Langesund
Foto: Anne Lognvik / NRK

- Oljesølet er også nådd Jomfruland og Valle, forteller marinbiolog Per Erik Schultze i Naturvernforbundet. Han er i området for å overvåke situasjonen.

- Vi får vi meldinger fra øyenvitner som forteller at de ser brune oljeklumper så store som tennisballer. Det er kommet til Stråholmen, Valle og Jomfruland.

- Det betyr at oljen er spredd godt utover i hele skjærgården. Disse oljeklumpene er vanskelig for lenser og pumper å håndtere, men de truer likevel sjøfulg like mye som den konsentrerte oljen, forteller Schultze.

Tømming av skipet starter lørdag

Bergstrøm i Kystverket forteller at havaristen er ringet inn.

- Vi skal starte tømmingen av oljen i det havarerte skipet lørdag. Det er mye olje igjen i båten. Dette er det viktigste tiltaket, forteller Bergstrøm.

Ifølge Bergstrøm, vil det vil ta lang tid å rense opp: - Det vil ligge olje på stendene i lang tid. Vi må regne med at det tar flere måneder før dette er helt rent igjen. Vi kommer til slutt til å spyle, grave og bruke forskjellige løsemidler for å få det helt rent, sier vaktlederen.

Bedre vær letter rensearbeidet

Finn Flogstad

Havnedirektør Finn Flogstad.

Foto: Richard Aune / NRK

Bedre værforhold ved Bamble-kysten lørdag gjør arbeidet med oppryddingen av oljesølet etter skipsforliset lettere.

- Mannskaper fra sivilforsvaret, brannvesenet, kystverket og havnevesenet er nå ute langs strendene for å prøve og få samlet opp mest mulig olje, sier havnedirektør Finn Flogstad.