Hopp til innhold

- Kan føre til miljøkatastrofe

- Oljesølet fra skipsforliset utenfor Langesund kan føre til en stor miljøkatastrofe, sier generalsekretæren i WWF.

Tilgriset ærfugl

En mengde sjøfugl er blitt tilgriset av oljesølet. En tilgriset ærfugl sitter utmattet på svaberget.

Foto: Åsmund Isaksen / SCANPIX

- Det er mye tung bunkersolje i skipet. Dette er det verste svineriet vi kan få ut i kystmiljøet, sier Rasmus Hansson, generalsekretær i Verdens Naturfond Norge.

Frykter sjøfugldød

Hansson har reist til Bamble for å følge situasjonen.

- Oljen dreper både over og under vann, sier Rasmus Hansson.

WWF frykter at grunnstøtingen kan bli dobbelt så alvorlig som 'Server'-ulykken utenfor Fedje i 2007. Her omkom hele 8.000 sjøfugl, og oljevernaksjonen var den største til dags dato i Norge med kostnader på 225 millioner kroner.

Se bildene: Lasteskip på grunn

- Ekstremt utsatt for oljesølet

- Grunnstøtingen har skjedd på en tid av året da sjøfuglene er sårbare. Hekkingen er over, og nå i slutten av august ligger de fleste sjøfuglene på sjøen sammen med unger. Her er de ekstremt utsatt for oljesølet som nå rammer de to fylkene. Vi jobber nå for å skaffe oss oversikt over hvor store flokker som vanligvis befinner seg i de aktuelle kystområdene, sier rådgiver Jo Anders Auran i Direktoratet for naturforvaltning i en pressemelding.

Lasteskipet «Full City»var lastet med 1120 tonn tungolje og store mengder har lekket ut.

Det er allerede funnet oljeskadd sjøfugl nær havaristedet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Oljesøl
Foto: Yngve Tørrestad / NRK

- De berørte områdene har ikke bare store naturverdier, men er også svært viktige i friluftslivssammenheng. Oljesøl i viktige friluftsområder er ikke uproblematisk, og skadebegrensende tiltak er satt i gang, sier Auran.

En av teoriene til politiet er at ankerfestet har løsnet før skipet gikk på grunn. Det ene ankeret henger på siden av skipet.

Les: - Olja spruter

Dårlig vær

Lenser ved Krogshavn

Det er lagt ut lenser ved Krogshavn.

Foto: MMS-foto: Anne Lognvik / NRK

Det har vært tung sjø i området siden skipet gikk på grunn kort etter midnatt, natt til fredag. Det ga redningsmannskapene en stor utfordring, etter hvert som de fikk høre rapporter om hvor i distriktet den tunge oljen hadde nådd strendene.

Ingen kan gi sikkert svar på hvor mye olje som er lekket ut og hvor mye som er igjen. Det mest konkrete er det omfattende oljeflaket som strømmen fredag førte mot Helgeroa i Vestfold.

- Oljen har allerede spredd seg nordover mot Langetangen fyr og inn mot Krogshavn. Rognstranda er foreløpig ikke rammet, sier kommunikasjonsrådgiver Pal Are Lilleheim i Kystverket.

Lekkasjen har avtatt noe

Video nsps_upload_2009_7_31_14_51_38_1516.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for å se hvor oljen kan spre seg.

Olje fra et skipet har tilgrist Bamblekysten i Telemark og nå også nådd Vestfold.

- Oljen har nådd land på Mølen og Helgeroa. Dette er svært verdifulle naturområder, sier marinearkeolog Pål Nymoen til NRK.

Oljelekkasjen fra det forliste «Full City » har avtatt noe i 17-tiden fredag ettermiddag.

Politiet regner med å gå ombord i det grunnstøtte skipet i kveld for å avhøre kapteinen og få oversikt over situasjonen.

Samtidig har eieren av lasteskipet satt i gang en aksjon for å få en taubåt fra Nederland for å få tappet olje fra skipet.

Les også: Sendte ikke ut nødmelding

Skipet bestod av et kinesisk mannskap på 23 personer. Ingen personer skal ha blitt skadd under grunnstøtingen. 16 personer ble evakuert, og de sju som er igjen jobber med å sikre skipet.

Full City
Foto: Phillip Hofgaard / NRK