Hopp til innhold

- Håper statsråden har med en overraskelse

Ordføreren i Holmestrand håper samferdselsministeren bidrar med mer enn å klippe en snor når Skjeggestad bru på E18 åpner mandag formiddag.

Alf Johan Svele

Ordfører Alf Johan Svele i Holmestrand håper samferdselsministeren har med seg vei-millioner til kommunen.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Skjeggestad bru på E18 i Holmestrand skal åpnes av samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen klokka 12.00 mandag. Men ordfører i Holmestrand, Alf Johan Svele (H), håper statsråden også kommer for å gi kommunen veipenger.

En stor, gul tårnkran står i enden av brua.

Skjeggestad bru i sørgående løp på E18 har kostet mer enn 46 millioner kroner å bygge opp igjen.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

– Det er ikke så ofte at en statsråd kommer for å gjenåpne en reparert bru. Vi har ment lenge at vi trenger varige beredskapsløsninger gjennom Holmestrand. Siden han kommer før sommeren, håper jeg han har med seg en overraskelse i form av penger, sier Alf Johan Svele.

– Har du fått noen signaler fra regjeringa om at det skal komme penger?

– Nei, overhodet ikke. Men jeg er den fødte optimist, jeg, sier Svele.

Les også: – Det smalt fryktelig i lastebilen

Her går 2 700 tonn betong i bakken

Trenger beredskapsvei når E18 stenger

Mange millioner kroner har gått til gjenoppbyggingen av Skjeggestad bru etter at den kollapset i sørgående løp 2. februar i 2015. Til alt hell ble ingen skadet. Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat ble brua skadet, fordi det gikk et leirras i området etter terrenginngrep der.

Brukollapsen, raset i Hanekleivtunnelen og ulykker på E18 viser at det er behov for å ruste opp en beredskapsvei i Holmestrand når E18 må stenge, sier Svele.

Han forteller at det vil koste rundt 130 millioner kroner å utvide og flytte veien gjennom Holmestrand sentrum for å gjøre den til en beredskapsvei som tåler mye trafikk hvis E18 må stenge ved ulykker. Men fult så mye penger forventer ikke Svele at ministeren har med.

– Men at han har med mellom 50 og 70 millioner kroner, det håper jeg, kanskje jeg til og med våger å si: Det tror jeg, sier Svele.

Skjeggestad bru har en knekk på midten.

Ingen ble skadet da Skjeggestad bru fikk en knekk 2. februar 2015.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Ferietrafikk

Det har kostet 46,4 millioner kroner å bygge opp igjen brua. I tillegg har det kostet penger å sikre grunnen. Brua ble ferdig noen dager før planen og er klar til å ta imot ferietrafikken.

– Det har vært mye ekstrabelastning for trafikanter og innbyggere i byggeperioden. Så at det nå er klart for trafikk i to felt i begge retninger, det er vi veldig glad for, sier Svele.