- Han fortjener en seilas

Båtbygger og båtkonstruktør Colin Archers verk lever i beste velgående. I helga kunne du se ekstra mange av båtene som Larvik-mannen har tegnet.

Se båtene som deltok på festivalen:

Båter fra hele Østlandet deltok på festivalen.

Colin Archer (1832-1921) er kjent for å ha bygd Fridtjof Nansens polarskip Fram. Han har også lagd redningsskøyter og fritidsbåter. Selv om det er nesten 100 år siden han døde, har entusiaster i Larvik i flere år arrangert en egen Colin Archer-festival.

I helgen var 17 skøyter, bygd etter Colin Archers tegninger samlet.

– Vi synes at Larvik fortjener at skøytene kommer hjem. Vi ønsker å vise arven etter Colin Archer og at skøytene fortsatt lever, sier Asbjørg Dalen som er med på å arrangere festivalen.

Kortesje fra Svenner

Båteierne som deltok i helgen, kom fra Koster, Østfold og ellers på Østlandet. De var samlet på Svenner fredag og seilte i kortesje via Stavernsodden til Larvik på lørdag

– Vi ønsker å formidle historie gjennom opplevelser, sier Asbjørg Dalen og viser til at at Colin Archer bygde mange ulike typer båter.

Trygghet på sjøen

Hun forteller at Colin Archer brukte matematikk for å finne ut hvordan han kunne lage solide og raske båter og at han var opptatt av trygghet på havet.

– Hvorfor er det viktig å fremheve Colin Archer i dag?

– Han forandret båtkonstruksjonen dramatisk ved å lage losbåter med dekk. Losbåtene var på den tiden åpne. Han har vært med på å utvikle båttyper som Fram. Hans ettermæle fortjener en seilas, sier Dalen.

Les også: Å eie en Colin Archer

Her ligg «Wyvern» på havbotn