Hopp til innhold

- Du kan bli brun av solspeilet

Det selges solkrem under åpningen av solspeilet på Rjukan i dag, det kan være lurt skal vi tro fysiker Selda Ekiz.

Selda Ekiz med lyspære

Programleder og fysiker Selda Ekiz tror det kan være mulig å få litt farge av solspeilet på Rjukan, og hun anbefaler ikke folk å stirre direkte på solstrålene.

Foto: NRK

– Man blir ikke så solbrent som man kan blr når man er i direkte sollys, men det skal absolutt være mulig å få litt farge, sier Ekiz.

Følg åpningen her.

Den tidligere Newton-programlederen advarer også folk mot å se direkte på solspeilet.

– Energien og intensiteten av sollyset vil være der selv om lyset reflekteres, så jeg tror ikke det er lurt å stirre lenge på speilet.

Hun håper også at speilet er laget slik at det er helt flatt, sånn at det ikke skaper så mye varme at det blir brannfarlig.

– Hvis det har en parabolutforming kan det samle sammen lyset og konsentrere solstråler fra et større området og reflektere det til et mindre da kan det bli veldig varmt på torget, sier Ekiz.

Her testes solspeilet på Rjukan

Ekiz var ikke klar over at det ikke var sol i Rjukan sentrum på vinterstid. Hun syns det er kjempebra at kommunen nå har satset på å lyset opp dagen til innbyggerne.

– Jeg ble først litt skuffa når jeg så at det var et så lite området, men så tenkte jeg at det var bedre enn ingenting. Jeg tror det er veldig bra, man trenger sollys på vinteren også.