- Det gjør vondt

Barnebarnet ble mishandlet til døde i 2005. Nå er datteren tiltalt for medvirkning til vold og legemsfornærmelsen med døden til følge.

Christoffer
Foto: Privat

Ragnhild Gjerstad

Ragnhild Gjerstad sier at det gjør vondt at hennes datter nå er tiltalt, men at hun vil få alle fakta fram.

Foto: Per Foss / NRK

Ragnhild Gjerstad som er mormor til den drepte Christoffer Gjerstad Kihle fra Kodal, og mor til den tiltalte mora, sier det er viktig at sannheten kommer frem.

- Det er klart det er vondt å ha en slik tiltale retta mot sin egen datter, men samtidig har jeg vært ute etter sannheten hele tiden. Alle er tjent med sannheten, sier hun.

Skremt over etterforskningsarbeidet

I går tok riksadvokaten ut tiltale for legemsfornærmelse med døden til følge mot mora til Christoffer Gjerstad Kihle fra Vestfold. Åtte år gamle Christoffer ble funnet død på rommet sitt i Kodal i Vestfold 2. februar 2005.

I april 2009, fire år senere, ble stefaren dømt til åtte års fengsel for å ha påført gutten de dødelige skadene. Da hadde saken allerede vært henlagt flere ganger.

Nå er også moren tiltalt for passiv medvirkning til vold. Mormor til Christoffer mener det er ille at det har tatt så lang tid før også moren blir stilt for retten.

- Det skal ikke ta så lang tid, det er tross alt seks år siden Christoffer døde, sier mormor Ragnhild Gjerstad.

Uvanlig sak

Politiet ønsker ikke å kommentere påstander om dårlig etterforskningsarbeid. Men ved riksadvokatens kontor tar de politiet i forsvar.

- Det er uvanlig med slike saker der personen er tiltalt for såkalt passivt medvirkningsansvar. Derfor har det tatt tid å få saken inn i det sporet, sier statsadvokat ved riksadvokatens kontor, Thor Henning Knutsen.

Den biologiske faren klagde da statsadvokaten henla saken mot mora i 2009. Allerede i fjor mente riksadvokaten at henleggelsen ikke var riktig.

- Vi mente at saken ikke var tilstrekkelig belyst og ba politiet gjennomføre ytterligere etterforskning.

I følge Knutsen ble saken opprinnelig vurdert i lys av en mer tradisjonell tilnærming, nemlig det som er mer vanlig i voldssaker. Politiet går inn og vurderer hvem som er den aktive voldsutøver og hva det er han eller hun eventuelt har gjort.

Ser fram til rettsaken

Og det var den etterforskningen som resulterte i at Christoffers stefar ble dømt. Det var først da den biologiske faren anmeldte mor for å ha medvirket at man begynte å etterforske saken i et nytt perspektiv.

Ragnhild Gjerstad synes det er godt at saken kommer opp for retten igjen og belyst enda en gang.

- I forrige runde var hun vitne. Når du står i tiltaleboksen som tiltalt blir det annerledes. Vi må håpe og tro at vi får noe mer utav dette, sier mormoren.