– Breivik ble overrasket

Massedrapsmannen Anders Behring Breivik visste ikke om flyttingen fra Ila til Skien fengsel av sikkerhetsgrunner, opplyser advokat Vibeke Hein Bæra til NRK.no

Vibeke Hein Bæra

Advokat Vibeke Hein Bæra forteller at Breivik var overrasket over flyttingen.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

– Han var i utgangspunktet litt overrasket fordi han ikke var varslet om flyttingen, forteller Hein Bæra.

Advokaten til Breivik forteller om lignende soningsforhold som han er vant til på Ila

– Han sitter også her på en avdeling for særlig høy sikkerhet, det er truffet vedtak om at det sikkerhetsnivået skal opprettholdes her i Skien fengsel også. Det gjør at han har begrenset aktivitetsmuligheter sammenlignet med andre varetektsinnsatte, forteller Vibeke Hein Bæra.

Les også:

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skien fengsel

Anders Behring Breivik har blitt flyttet til Skien fengsel på grunn av ombyggingsarbeid ved Ila fengsel.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

– Sikkerheten i Skien fengsel er veldig god

Hovedtillitsvalgt for kriminalomsorgens yrkesforbund, KY, Knut Are Svenkerud mener Skien fengsel er et godt valg.

– Det vi vet er at sikkerheten i Skien fengsel er veldig god. De har gode planer og en god sikkerhetskultur. Skien fengsel har vært ett av de fengslene som har blitt valgt hver gang som vi skal gjennomføre en avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå, slikt vi skal gjøre i dette tilfellet også, sier Svenkerud.

Breiviks forsvarer Geir Lippestad sier til NRK at flyttingen har vært planlagt en tid, og skyldes at det skal gjøres ombyggingsarbeider ved Ila fengsel.

– Det vi har fått beskjed om er at han skal være i Skien fengsel i rundt ti uker, og bakgrunnen er ombyggingsarbeider som skjer på Ila, sier Lippestad.

Hadde samtale om flyttingen og domsavsigelsen

Vibeke Hein Bæra sier at Skien fengsel er et moderne fengsel som er tilrettelagt både for varetekt og soning, hun forteller videre at hun ikke er overrasket over at kriminalomsorgen kan treffe vedtak om flytting mellom ulike fengsel.

Hein Bæra hadde en times telefonsamtale med massedrapsmannen tidligere i dag, hvor de blant annet pratet om flyttingen og domsavsigelsen som faller 24. august.

– Vi har akkurat hatt en times samtale både om flyttingen og om domsavsigelsen som nå snarlig kommer. Han har det etter forholdene greit, sier advokaten til NRK.no