Hopp til innhold

- Ble utsatt for et justismord

Riksadvokaten mener at den 59 år gamle Åge Vidar Fjell ble feilaktig dømt for drapet i Kilebygda i Skien i 1990.

Åge Vidar Fjell
Foto: Petter Melsom / NRK

VG skriver at de kjenner innholdet i riksadvokatens innstilling.

- Skulle aldri vært tiltalt

Sandberg og Fjell

Åge Vidar Fjell sammen med privatetterforsker Tore Sandberg.

Foto: Ingebjørg Berdal / NRK
Jonny Sveen

Jonny Sveen, Åge Vidar Fjells advokat.

Foto: Picasa 2.6 / NRK

- Åge Vidar Fjell var psykisk utviklingshemmet da Kilebygda-drapet skjedde i 1990. Han skulle aldri vært tiltalt og straffet, sa hans advokat Jonny Sveen da den nye rettspsykiatriske erklæringen kom tidligere i sommer.

Det skjedde etter at privatetterforsker Tore Sandberg hadde jobbet med saken i flere år. Nye vitneavhør og undersøkelser av bevis i saken overbeviste til slutt Kommisjonen for gjenopptaking av straffesaker. Den bestemte at drapsaken skulle få en ny behandling av påtalemyndighetene.

Les mer: - Fjell må frikjennes

Pressekonferanse senere i dag

Åge Vidar Fjell ble dømt til sju års fengsel og ti års sikring for drap på naboen sin i Kilebygda. Fjell har sonet hele straffen. Den rettspsykiatriske erklæringen forteller at han ikke burde vært dømt.

- Fjell har ikke på noe tidspunkt hatt en mental helse som tilsier at han kunne bli dømt for et straffbart forhold. Han er er utviklingshemmet i høy grad, sa advokat Sveen i sommer.

Riksadvokaten leverer fredag en innstilling til Borgarting lagmannsrett. Der blir det konkludert med at Fjell mangler strafferettslig skyldevne, både nå og da han ble stilt for retten i 1990.

Erstatningskravet kan bli opp mot 20 millioner kroner.

I dag bor Åge Vidar Fjell i en vernet bolig med tilsyn av kommunalt ansatte fagfolk i Skien. Han har en alvorlig kreftdiagnose.

Riksadvokatens innstilling blir lagt fram på en pressekonferanse klokken 12 i dag.

Les også: Ber om rettspykiatrisk undersøkelse