Bilraneren erkjenner straffskyld

Mannen som ranet til seg en bil i Oslo og kolliderte med flere biler i Re natt til søndag, har i avhør erkjent straffskyld for ran av bil og trafikkovertredelsen som førte til at han kolliderte med fire biler.

Politijakt endte i kollisjon på Bispeveien i Re

KOLLIDERTE: Mannen som ble jaktet av politiet kjørte bilen midt i bildet. Biljakten startet i Oslo og endte i en kollisjon på Bispeveien i Re.

Foto: Peder Gjersøe

Det opplyser Tor Erik Hoøen, leder for ransavsnittet i Oslo politidistrikt, til NRK mandag. Det er fortsatt ikke avgjort om mannen vil bli varetektsfengslet.

Biljakten som endte med at åtte uskyldige personer ble skadet natt til søndag.

Truet til seg bilen

Bilraneren truet til seg BMW-en med kniv ved parkeringsplassen på Oslo S før midnatt natt til søndag. Han kjørte deretter av gårde langs E18 mot Drammen og videre inn til Vestfold. Åtte til ti politibiler deltok i jakten på raneren.

Ulykken skjedde etter at politiet la ut spikermatte for å stanse han ved Bjunekrysset. Bilraneren kjørte over denne og fortsatte noen hundre meter før han mistet kontrollen og kjørte inn i andre biler som hadde stanset lenger ned i Bispeveien. Åtte personer ble skadet i tillegg til raneren selv. Ingen ble alvorlig skadet.

Vurderer etterforskning

Spesialenheten for politisaker vurderer nå om de skal etterforske politiets håndtering av biljakten. Deres oppgave er å etterforske om politiet har begått en straffbar handling i tjenesten. Spesialenheten skal varsles dersom noen kommer alvorlig til skade eller dør.

– Vi har fått oversendt logg over det som skjedde. Skadeomfanget i denne saken er noe uklart. Det var ganske mange som var involvert og folk ble sendt til sykehus, sier vakthavende spesialetterforsker Kjetil Torgersen ved Spesialenheten for politisaker.

Burde blitt varslet

Roar Sjue fra Hof er en av dem som ble påkjørt. Han mener politiet burde ha varslet trafikantene bedre.

– Vi visste ikke at det kom en villmann nordfra. Politiet burde sagt ifra til dem som kom sørfra og nordfra. De visste jo at han kom. Han som kom kjørende skydde ingenting og kunne ha kjørt ned 10–20 mennesker, sier han.

Jourhavende jurist, Torje Arneson i Vestfold politidistrikt, sier det var riktig av politiet å få stanset den farefulle kjøringen.

– Konkret hvordan det ble gjort og om det kunne ha blitt gjort på en annen måte må ettertiden vise, sier han.