NRK Meny
Normal

Foreldrene deres skal stoppe mobbing

Denne uken er det foreldrene som tar grep om mobbing på Kirkevoll skole. Felles piknik, foreldre på plass i storefri og plakater skal bedre miljøet.

Antimobbing

Adrian, Oscar og Henrik sier de ikke opplever mobbing på Kirkevoll skole. Likevel setter de pris på at foreldrene deres engasjerer seg.

Foto: Linn Løkken / NRK

Prosjektet «Voksne skaper vennskap» varer i hele uke 36 og tar for seg elever fra 1. til 7. klasse.

Les også:

– Bra voksne bryr seg

Skolegården på Kirkevoll skole i Re er full av forventningsfulle barn. De løper, husker og leker sånn som barn skal gjøre før skoledagen ringes inn.

Midt i skolegården står gutta Oscar, Henrik og Adrian. De går alle i 6. klasse og har fått med seg at denne skoleuken er litt spesiell.

– Det første jeg la merke til var alle de morsomme plakatene som henger overalt, også er det gøy at foreldre er her i storefri, forteller Henrik.

På plakatene står det alt fra at «mobbing kan gi magesår» til «mobber du?» og «blir du mobbet?». Kameratene nikker og smiler, tydelig enige i det Henrik opplever.

– Mobbing er ikke så vanlig her, men det skjer jo, forteller Oscar. Han legger til at han synes det er bra at de voksne bryr seg om mobbing og at de ser hva som skjer.

På den måten tror han det kan bli lettere for dem å gripe inn dersom det skulle skje noe.

Felles ansvar

Ved siden av guttene står foreldrekontakt Annika Creutzer Langslet og rektor Nina Henriksen. Det var foreldregruppen ved skolen som ble utfordret av rektor Henriksen til å arrangere denne uken.

– Hittil har det gått over all forventning, det er imponerende at hele 22 foreldre har tatt seg fri fra jobben i storefri kun for å være her sammen med elevene, sier rektor Henriksen og smiler.

Annika er også overveldet av all respons fra de foresatte.

– I går hadde vi en kjempehyggelig piknik her med foreldre og elever, det var veldig vellykket, forteller hun.

Målet med «Voksne skaper vennskap»-uken er å få foreldre til å åpne øynene for hva som skjer i elevenes hverdag. Det er viktig at foreldrene også tar ansvar og engasjerer seg, mener Creutzer Langslet.

– Det er også viktig at vi voksne er gode forbilder, det er lett å slenge med leppa, sier Creutzer Langslet.

Antimobbing

Rektor Nina Henriksen (til venstre) og Annika Creutzer Langslet sammen med sjetteklasseguttene. De er stolte over holdningene til disse gutta.

Foto: Linn Løkken / NRK

Bli med på leken

Rektor Henriksen forteller at det ikke er mye mobbing på skolen, men at rundt tre elever oppgir at de blir mobbet i elevundersøkelsen. Disse tre elevene har hun vært klar over siden tidligere.

– Det er ikke sikkert vi klarer å bli kvitt mobbing for godt, men vi forsøker hele tiden å jobbe målrettet mot en mobbefri skole for alle, sier hun.

Sjetteklassingene ved siden av henne vet i alle fall hvordan mobbing kan bekjempes på en effektiv måte, skal vi tro rådene deres.

– Hva kan dere gjøre for å stoppe mobbingen?

Vær mot andre som du vil at andre skal være mot deg, svarer Adrian kontant.

Oscar tenker litt før han svarer.

– Du må lære deg at du ikke skal mobbe, noen tror det er tøft, men sånn skal det jo ikke være, svarer han.

Henrik mener det å være med på leken er viktig.

– Det er sjeldent du blir mobbet hvis du er sammen med en hel gruppe, så et godt tips må være å bli med på leken, smile og være snill, sier han.