Hopp til innhold

– Vi har plikt til å hjelpe

Fred Røising ville gjerne få takke to personer som hjalp ham etter ulykken. Nå får han sjansen til å snakke med en av dem.

Bilde av ulykkesstedet.

HJALP TIL: – Det er en veldig god følelse når en hører at ambulansen kommer, sier Bente Foshaug som stoppet opp for å hjelpe da hun ble vitne til frontkollisjon i Stokke.

Foto: Hans Christian eide/Elisabeth Tøtte Hansen / Bildemontasje/NRK

66 år gamle Fred Røising kjørte på Melsomveien i Stokke 18. mai. Plutselig kom en bil over i motsatt kjøreretning og traff Røisings bil i front.

Røising ble sittende fastklemt i egen bil etter det kraftige sammenstøtet, og husker spesielt to personer i ettertid – en kvinne og en mann.

Kvinnen løp ut og spurte hvordan det gikk med de to involverte, hun ba andre bilister sette ut varseltrekanter, jobbet for å få trafikken vekk og ba om at nødetatene ble varslet. Hun snakket med AMK på telefon, og forsøkte å berolige de skadde.

En mann løp rett til Røising og satt med ham til nødetatene kom.

Røising visste ikke hvem de var, og til NRK sa han at han ville ha kontakt med de to, for å kunne sende dem en blomsterbukett hver.

Noen timer etter at saken ble publisert, ble NRK kontaktet av Bente Foshaug. Hun var den ene som hjalp Røising etter ulykken.

Har erfaring

Foshaug har tenkt mye på Røising i etterkant av ulykken, og er svært glad for å høre at han er på bedringens vei.

Hun vil gjerne snakke med ham, men sier hun ikke trenger blomster for hjelpen hun ga.

– For det første har vi plikt til å hjelpe når vi er bilister, og for det andre så er jeg mest takknemlig for de årene jeg har hatt i Røde Kors. Det har gitt meg den opplæringen jeg har.

– Det er timevis av trening som fører til at du kan reagere nesten automatisk i en slik situasjon. Jeg ville heller gitt de pengene til Røde Kors, sier hun.

Foshaug har også jobbet på ambulansen i Sandefjord i tre år, og har derfor erfaring fra skadesteder. Sist hun gjenoppfrisket førstehjelpskurs, var i fjor.

Nå setter hun stor pris på Røisings initiativ til kontakt, og synes det er hyggelig å få en takk.

– Jeg har tenkt veldig mye på det i etterkant – Hvordan går det med ham? Gjorde vi de riktige tingene?

Fred Røising i rullestol utenfor Re helsehus.

SKADD: Fred Røising fikk sju brudd og en knust kneskål etter ulykken. Bilisten i den andre bilen ble også fraktet til sykehus, men Røising opplyser at vedkommende ikke fikk alvorlige skader.

Foto: Privat

Gir til Røde Kors

Fred Røising blir glad når han hører at kvinnen som hjalp til har meldt seg.

– De gjorde akkurat det som trengtes. Jeg tror mange ikke hadde turt å ta ansvar i en slik situasjon, så de fortjener en ordentlig takk, sier han.

66-åringen synes også det er en god idé å gi litt penger til Røde Kors i stedet for en blomsterbukett.

– Hvis hun ønsker det, så gjør jeg det, sier Røising.

Nå håper han mannen som hjalp til også melder seg.