NRK Meny
Normal

Vilna UB klar for NM

Hjemmetrikkede ullsokker som produseres av kvinner i Latvia har ført Vilna UB til NM i ungdomsbedrifter.

UB

NM I UB: Oscar Aamoth, Therese Erdvik, Julie Løkeberg, Kristin Skåli, Stine Offerdahl Hansen og Stian S. Granerød deltar i NM i UB på torsdag.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Seks elever fra Gjennestad videregående skole reiser til Lillestrøm i morgen for å forsvare Vestfolds ære, og for å kjempe om en plass til EM i Berlin i sommer.

Vilna UB selger hjemmestrikkede ullsokker som produseres av kvinner i Latvia. For hvert solgte sokkepar gir de ett tilbake til barn som har det vanskelig i Latvia.

– Vi er veldig spente. Vi håper jo på å vinne og at flest mulig skal få vite om prosjektet vårt, sier daglig leder i Vilna UB, Julie Løkeberg.

Ungdomsbedriften tok hele åtte priser under årets fylkesmesse. Bedriftsideen dukket opp gjennom et skoleprosjekt i Latvia.

– Hvert år besøker klassen en internatskole i Latvia. Vi pleier å samle inn penger, men vi hadde lyst til å gjøre litt mer. Vi kom frem til at alle trenger sokker og så ville vi samtidig hjelpe kvinner som er i en vanskelig økonomisk situasjon. Både vi og kvinnene er veldig fornøyde med samarbeidet og vi har forsøkt å gjøre det rettferdig for begge parter.

De har lært mye gjennom ungdomsbedriften.

– Vi har lært veldig mye om hvordan vi skal etablere en bedrift og hvordan næringslivet fungerer og ikke minst hvordan man skal kommunisere med folk i et annet land. Man må være tålmodig.

– Målet er å nå ut til flest mulig slik at flere kan bidra. Det er sykt å se hvor mye barna og kvinnene gleder seg over det vi gjør.