Hopp til innhold

Glemt fort åpnes for alle

Interessegruppen for Torås fort på Tjøme har nettopp banket seg gjennom fortets dør. Nå ønsker de å vise frem de indre historiske gemakker for turister og fastboende. Vi fikk bli med inn.

Torås fort.

På toppen av Torås fort kan du skimte kommandotårnet. Inne i fjellet er det mange glemte rom og ganger.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Byggingen av Torås fort ble påbegynt før andre verdens krig av norsk militære. Da Norge ble okkupert tok tyskerne over fortet og byde det ferdig.

Siden overtok Kystartilleriet og de svært hemmelige Stay behind-gruppene.

Da inngangene ble låst og murt igjen for noen år siden, ble også hemmelighetene murt inne. Bortsett fra dem som har sverget evig taushet, er vi de første som slipper inn det som fortoner seg som en minnehall over den kalde krigen.

Les også:

Artikkelen fortsetter under videoen.

Gamle Torås fort skal vises fram for turister og fastboende

NRK er de første som får se kommandorommene ved Torås fort.

Mange rom

Vil vise fram Torås fort

Rune Sørli, leder av interessegruppa for Torås fort.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

– Anlegget inneholder mange små rom forbundet med hverandre inne i fjellet. Kommandosentralen består av tre etasjer og ble åpnet for første gang på mange år bare for noen uker siden, forteller Rune Sørli som er leder av interessegruppa for Torås fort.

Kommandosentralen har en meter tjukke sementvegger, så de er bombesikre. Og her er det sektorkart for beregninger for kanonene, men lukene helt øverst i fjellet med utsikt over ytre Oslofjord må sikres før de kan bankes opp.

Luftfuktigheten har vært en utfordring her inne, så tyskerne byde et luftrenseanlegg som norske styrker var glade for å bruke under den kalde krigen. Nå er alle sikringene korrodert.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tysk luftanlegg på Torås

Luftrenseanlegget er tysk og satt inn under krigen.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Da fortet ble lukket og låst på 90-tallet ble mye av utstyret flyttet til museet på Oscarsborg.

Men noe ligger fortsatt igjen, som kart, gamle dokumenter fra den kalde krigen, et suppespann som russiske krigsfanger under krigen fikk kålsuppe i, og Allemenn-piken fra -62 pryder den ene veggen.

Hellige edderkopper

Det er ikke helt sant at ingen har vært her siden 90-tallet. Store edderkopper, forsker og små flaggermus trives god.

– Det at edderkoppene har så få fiender her inne gjør at de blir svært store og gamle. De lever på møll som også tilbringer det meste av livet sitt her inne. Når vi har skoleklasser her forteller vi at edderkoppene her hellige, for det er ikke lov til å tråkke på dem, sier Sørlie.

Edderkoppene trives inne i fortet

Edderkoppene er mange og store inne i fortet.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark