NRK Meny
Normal

Vil utvise politikere fra møter

Enkelte politikere i Larvik banner og skjeller ut politiske motstandere. Nå setter ordføreren foten ned.

Rune Høiseth

Vi kan være uenige i sak, men vi må respektere hverandre og ikke gå på person, sier ordfører Rune Høiseth i Larvik.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Fra tid til annen har klimaet i de politiske debattene i Larvik lignet mer på storm enn solgangsbris, og nylig kunne man høre både banneord og andre ukvemsord i et møte. Nå vil ordfører Rune Høiseth ha slutt på den slags.

– Vi har hatt en vellykket fagsamling for kommunestyret i dag der vi diskuterte etiske retningslinjer for politikerne.

For ordføreren frykter at utskjelling av meningsmotstandere kan skremme bort unge folk som ønsker å gå inn i politikken.

– Utfordringen er hvordan folk utenfor det politiske miljøet ser på politikerne. Dette handler blant annet om rekruttering. Vi kan risikere at yngre mennesker vegrer seg for å stille på partienes nominasjonslister.

Åpner for utvisning

Høiseth sier at den røffe språkbruken er en kultur som har fått utvikle seg over tid, og noe av problemet har vært at det har vært få sanksjonsmuligheter. Høiseth sier til NRK at det finnes enkelte måter å møte slikt på,

– Etter to advarsler kan møtet selv si ja til å utvise en representant fra møtet, men dette har ikke vært praktisert noe særlig.

Men på samlingen i dag foreslo ordføreren at en slik praksis bør brukes. Det fikk han støtte fra forsamlingen på.

Må skrive under

Høiseth fikk også positiv respons på et forslag om at politikerne skal skrive under på at de har lest og forstått de etiske retningslinjene.

– I tillegg kan vi få til et varslingssystem for både ansatte, innbyggere og folkevalgte. Jeg kjenner ikke til noen norske kommuner som har en slik mulighet for varsling om uakseptabel oppførsel.

Nå jobber ei gruppe med et forslag om etiske retningslinjer som skal legges fram for de folkevalgte til behandling.