Hopp til innhold

Vil trekke turister med vikingmat

I løpet av to dager skulle vanlig kokker bli til vikingkokker. Det skal gjøre at lokale folk og turister i Vestfold skal få smake vikingsatsingen til fylkeskommunen.

Kurs i vikingmat

Kursleder Jesper Lyng i vikingantrekk forklarer hvordan man grillet kjøtt i vikingtiden.

Foto: Arne Fredrik Næss / NRK

Selleri, ramsløk og honning er viktige ingredienser når man skal lage vikingmat. Men den gode historien er minst halve måltide,t ifølge kursleder Jesper Lyng.

Vestfold fylkeskommune kjørte testkurs for kokker og matfolk fra Midgard historiske senter, festivalen Midgardsblot og næringslivet. På todagerskurset skulle man lære å lage vikingmat som skal gi turistene vann i munnen og minner for livet.

– Vi ønsker å øke kompetansen så museer og næringsliv kan servere turister historisk vikingmat, bakt sammen med en god historie, forteller Ragnar Orten Lie.

Arkeolog Ragnar Orten Lie

Arkeolog Ragnar Orten Lie håper turister blir lenger i Vestfold med vikingmat.

Foto: Arne Fredrik Næss / NRK

Han er arkeolog i Vestfold fylkeskommune og har ansvaret for matkurset. Kursholderen er den danske kokken Jesper Lyng, som til vanlig driver restaurant i Danmark. Lyng har spesialisert seg på vikingmat. Det vil si å lage retter av ingrediensene man hadde i vikingtiden.

Inspirasjon fra Oseberggraven

Første dag på kurset handlet om å lære om rammene for vikingkjøkkenet, hvilke ingredienser man hadde, og hvor de kom fra. I ekte vikingomgivelser mellom bålene ved Gildehallen i Horten fikk deltagerne opplæring i urter, krydder og råvarer.

– Tørket ramsløk, kanel, kardemomme, honning, bygg, ingefær, gul sennep og tørket brennesle, lister Kari Helland opp mens hun peker på noen av ingrediensene som står på bordet.

Hun er til vanlig matformidler ved Midgard historiske senter og forteller at noen ting tror man vikingene spiste, mens andre ting vet man.

Oseberggraven fra 838 er et skattkammer for kokker som vil se mot vikingkjøkkenet mener Ragnar Orten Lie. For i graven ble det funnet forskjellige frø, nøtter, urter og epler.

Les også: Gravde ned gris på Veko

Må finne på selv

Vikingmat på storkjøkken

Kursdeltager Ken Rune Ålborgen breserer lammeskank, mens Jesper Lyng og hotelldirektør Øyvind Hagen prater om vikingopplevelsen.

På dag to av kurset var det inn på kjøkkenet på Quality Hotel Tønsberg for å lage retter av vikingingrediensene.

– Jeg ønsker inspirere dem til selv å gjøre research og lage sine egne oppskrifter og retter, forteller kursholder Lyng.

Derfor fikk ingen av deltagerne noen oppskrifter. Her måtte man finne på selv og bruke det man hadde.

– Jeg synes det har vært veldig moro og noe helt nytt. Andre smaker og andre krydder enn det som er vanlig i dag, forteller Geir Holm som er ferskvaresjef på Meny Farmandsredet.

Hotelldirektør Øyvind Hagen ved Quality Hotel Tønsberg mener vikingtemaet har stor attraksjonskraft for turisme, og berømmer fylkeskommunen for initiativet med vikingmat.

– Jeg håper vi kan få noe som løfter konseptet vikingmat så vi kan la turister være i en vikingboble, også med smakssansene, sier Hagen.

Vikingmaten er ferdig

Ferdig retter laget av vikingingredienser.

Foto: Geir Holm / Privat

– Drømmen er at turister kan bli tent på vikingtid, og bli lenger i Vestfold fordi man kan få unike matopplevelser med gode historier, forteller Orten Lie.