NRK Meny
Normal

Vil starte protestliste før Stokke-valg

Marit Haukom vil opprette en protestliste til kommunevalget i Stokke neste år. Grunnen er at Stokke er overkjørt i kommunesammenslåingsprosessen, mener hun.

Møte om innbyggerinitiativ i Stokke kommune.

Marit Haukom (nummer to fra høyre) sier folk i Stokke er misfornøyde med prosessen rundt kommunesammenslåing.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

– Mennesker jeg snakker med føler seg til dels uønsket og fremmed i eget parti. Andre føler stor avstand til politikken i Stokke. De ønsker derfor å etablere en vaktbikkje som har innbyggerne i tankene, sier Haukom til NRK.no.

Hun er leder for aksjonen "Likeverdige forhandlinger med Sandefjord og Tønsberg i Stokke kommune".

Tidligere i år vedtok Stokke-politikerne at kommunen skulle gå i grenseforhandlinger med Tønsberg med sikte på å holde Vear-Hogsnes-området samla.

Et innbyggerinitiativ fra Melsom skolekrets vil at politikerne skal vurdere om også Melsom kan være med i disse forhandlingene.

Skolekretsen krever alternativt en folkeavstemning hvis ikke Melsom kommer med. Dette skal avgjøres i neste kommunestyremøte i Stokke.

– Hvis kommunestyret imøtekommer vårt krav om folkeavstemning, vil mye av behovet vårt for å stille liste, forsvinne, sier Haukom.

Les også:

– Forstår ønsket

Haukom mener generelt at Stokke-politikerne ikke har klart å engasjere befolkninga i sammenslåingsprosessen, og at de har tatt for lite hensyn til ønskene deres.

Stokke-ordfører Erlend Larsen er egentlig ikke så overrasket over at enkelte innbyggere vil opprette en egen protestliste.

– Men jeg skulle ønske de kunne funnet seg til rette i et etablert parti. Generelt mener jeg det er betenkelig med den type bygdelister, men jeg forstår at de ikke finner et parti som deler deres syn.

– Så har vi sikkert ikke vært gode nok til å informere. Det tror jeg nesten aldri man blir, sier Larsen.

Ordføreren sier han gjentatte ganger har hørt påstanden om at sammenslåingsprosessen har gått for fort.

– Uansett retningsvalg ville det blitt store protester, sier han.