NRK Meny
Normal

Vil skape det perfekte sted for funksjonshemmet ungdom

NØTTERØY (NRK): Eiendomsutvikleren Asbjørn Abrahamsen skal gjøre den idylliske gården Skjæret om til et samfunn der ungdom med funksjonshemninger kan jobbe, bo og utfolde seg.

Asbjørn Abrahamsen på gården Skjæret

STORE PLANER: Asbjørn Abrahamsen drømmer om å gjøre gården Skjæret om til en bondegård der funksjonshemmet ungdom kan jobbe og bo.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

Asbjørn Abrahamsen fikk nylig konsesjon av Nøtterøy kommune for kjøp av gården Skjæret på Smidsrød. Han skal gjøre Skjæret om til «Adrians verden". Abrahamsen vet selv hvordan det er å ha barn med funksjonshemning, og har oppkalt stedet etter sønnen.

Eiendommen, som Abrahamsen betalte rett over 15 millioner kroner for, skal bygges som et lite samfunn med boliger, snekkerverksted, dyr og tradisjonelt landbruk. Ett av konsesjonsvilkårene er nettopp at gården driftes som tidligere og at formålet ikke er eiendomsutvikling. Det har Abrahamsen forsikret kommunen om.

– Etter ti års leting har jeg endelig funnet gården som passer til dette prosjektet. Jeg ønsker at funksjonshemmede som kommer hit skal havne i et system som kan ta vare på dem. Jeg vil få til et sted der absolutt alle ungdom med ulike funksjonshemninger vil trives veldig, sier Abrahamsen.

Forstudie 2009 Adrians verden

FORM SOM SOLA: Tegningen viser Asbjørn Abrahamsens forstudie av Adrians verden fra 2009. Abrahamsen ser for seg å bygge opp Adrians verden i en solform, fordi sola er forutsetningen for alt liv på jorda. Om området blir akkurat slik er usikkert, men slik var ideen i utgangspunktet, sier Abrahamsen.

Foto: Privat

– Forstår at folk er skeptiske

Abrahamsen er en kjent eiendomsutvikler i Tønsberg, og eier blant annet eiendom på Kaldnes, Hotel Klubben, Slottsfjellskolen og næringseiendommer på Stensarmen og Sem. I fjor ønsket han å bygge nye øyer i byfjorden her, med plass til 2000 nye leiligheter.

Abrahamsen forteller at han har blitt møtt med noen skeptiske reaksjoner på kjøpet av Skjæret.

– Og det har jeg forståelse for. Derfor har jeg tinglyst på eiendommen at det bare skal skje utvikling dor funksjonshemmede her. Vi har laget en rådighetserklæring gjennom Adrians Verden AS og inn til gården, som også sperrer for blant annet eiendomsutvikling, sier Abrahamsen, og legger til:

– De fleste rundt oss har veldig tro på prosjektet.

Bjørnar Daae, nestleder i hovedutvalget for miljøvern og kommunalteknikk i Nøtterøy kommune, forteller at Abrahamsens konsesjon ble diskutert godt før den ble innvilget.

– Vi diskuterte hvorvidt kjøperen ville klare å oppfylle konsesjonsvilkårene, men det har han forsikret oss om. Det har kommunen måttet stole på, sier han.

Hvis Abrahamsen ikke gjør det, endrer kommunen trolig konsesjonsvedtaket, ifølge Daae.

På Gården Skjæret

UTSIKT: Gården Skjæret ligger idyllisk til på Smidsrød og har sjøutsikt.

Foto: Vegard Lilleås/NRK

Samarbeide om jordbruk

I dag blir mesteparten av jordbruksarealene tilknyttet gården leid ut. Det planlegger Abrahamsen planlegger å fortsette med.

– Ut fra brukernes ulike handikap skal de samarbeide om å dyrke poteter og andre grønnsaker på små deler av jordbruksarealene. På sikt er målet at brukerne, sammen med ledere med landbrukskompetanse, skal kunne drive hele jordbruksarealet.