NRK Meny
Normal

Vil samle kulturkreftene

Flere kulturorganisasjoner ønsker å samle kreftene i Norge. Blant annet med hjelp fra Sandefjord.

Rismyhr

Frode Alexander Rismyhr, generalsekretær i Frilynt Norge, og fire andre kulturorganisasjoner ønsker å samle kultur-Norge.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

– Kulturlivet har aldri snakket med den samlede stemmen som vi burde gjøre. Det er en kjempemulighet hvis vi får et bredt kultur-Norge til å begynne å snakke sammen, sier Frode Alexander Rismyhr.

Rismyhr er generalsekretær i Frilynt Norge og et velkjent kulturmenneske i Sandefjord og Andebu. Frilynt Norge er en av fem frivillige kulturorganisasjoner som møtte kulturministeren i forrige uke.

Det møtet endte blant annet med at statsråden leverte fra seg én million kroner til de fremmøtte.

– Vi var veldig spente på hvorfor vi var innkalt til møtet. Så det var veldig overraskende og gøy, sier Rismyhr begeistret.

Nå ønsker organisasjonene å bruke pengene til å samle kreftene i landet til en kulturallianse.

– Vi kan nesten kalle det kulturens svar på Norges Idrettsforbund, forklarer Rismyhr.

Nødvendig å samle seg

Rismyhr mener det er nødvendig at kulturlivet samler troppene.

– Ved å samle oss får vi et større fokus, og kanskje også et mer riktig fokus. Det er vanskelig for kulturpolitikere å forholde seg til et kulturliv som har en hel haug med løse kanoner, sier han.

Rismyhr forteller at de har gode erfaringer med alliansen mellom de fem organisasjonene.

– Vår allianse har stor bredde, og når vi har klart å få en god dialog innenfor alt fra teater, musikk og læring innenfor kultur, da tror jeg det er duket for mye positivt fremover, sier generalsekretæren.

Må utrede

Rismyhr forteller at det er viktig å få kartlagt kulturlivets felles interesser og utfordringer. Pengene de har mottatt skal brukes i dette arbeidet.

– Innenfor kultur er det mye forskjellig, og det å sette seg ned å prøve å finne ut hvilke felles utfordringer vi har, kan være en god start, sier han.

– Vi har snakket om dette i mange år, så at det endelig skjer noe er veldig gøy, sier Rismyhr.