NRK Meny
Normal

Vil rydde opp i skolefotoordningen

Forbrukerrådet får mange telefoner fra frustrerte foreldre som har fått inkassovarsel for bilder de aldri har bestilt.

Skolefoto

SKOLEFOTO: Forbrukerrådet ønsker at foreldrene og elevene selv skal få bestemme hvor mange bilder de ønsker å kjøpe etter at fotografen har vært på besøk. (illustrasjonsbilde)

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Tilbakemeldingene går på at de ikke kan bestille det ene eller de to bildene de ønsker, men må slå til på en dyr pakke. Mange får en regning uten at de har bedt om noe som helst.

Det sier regiondirektør Jo Inge Bjørntvedt i Forbrukerrådet i Buskerud, Telemark og Vestfold.

– Men kan ikke foreldrene selv også avbestille disse bildene?

– Det er forskjellige løsninger på det, men det gjennomgående bildet er at det er en litt for vanskelig prosess. Det er ofte elever eller foreldre som må gjøre noe aktivt for å unngå å måtte betale for hele pakken. Det bør være motsatt, syns vi.

Ber fylkeskommunene gjøre som Hedmark

Jo Inge Bjørntvedt.

HAR SENDT BREV: Jo Inge Bjørntvedt i Forbrukerrådet har sendt et brev til fylkesrådmannen i Buskerud, Telemark og Vestfold. De andre regionene har gjort det samme i sine områder.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Forbrukerrådet oppfordrer derfor alle landets fylkeskommuner til å gjøre som Hedmark.

Der er det inngått en ny avtale som medfører at ingen elever får eller betaler for andre bilder enn dem de selv bestiller.

– Det vil redusere misnøye og konflikter, mener Bjørntvedt.

Ellen Høstmark Bustø i Vestfold fylkeskommune syns en slik avtale høres veldig fornuftig ut. Hun sier at flere av skolene i Vestfold har diskutert skolefotoordningen.

– Det gjelder ikke alle skolene, men det er en aktuell problemstilling for alle våre elever. Nå som henvendelsen fra Forbrukerrådet kommer, så er det naturlig for oss å se på dette på vegne av alle skolene, sier hun til NRK.