NRK Meny
Normal

Vil lage verdens første fiskeoppdrettsanlegg til havs

Ved å kombinere undervannsteknologi med utstyr utviklet til forskning og olje- og gassindustrien kan et firma i Horten bli først i verden med bygging av anlegg for fiskeoppdrett ute på havet.

Ny offshoreteknologi

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) fikk i dag se planene for historiens første offshore-anlegg for fiskeoppdrett.

Foto: Kristian Dugstad / NRK

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) besøkte i dag firmaet Kongsberg Maritimes fiskeriavdeling i Horten. Sammen med oppdrettsselskapet SalMar ønsker de å bygge verdens første offshore-anlegg for fiskeoppdrett.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) ser fremtid i de nye planene til Kongsberg Maritimes fiskeriavdeling i Horten.

Foto: Kristian Dugstad / NRK

I et forskningsfartøy ute på Oslofjorden la den verdensledende bedriften frem planene for historiens første offshore-anlegg for fiskeoppdrett.

– Dette er absolutt med på å åpne den neste døren for den nye epoken innen norsk oppdrettsnæring, sier Aspaker.

Ny målsetting

– Myndighetenes egne tall og målsetting er at vi skal øke med 5–6 ganger det volumet vi har i dag. Det betyr opp mot 10 millioner tonn laks. Det kan man ikke få til ved å fortsette med mærder inne i de trange fjordene, sier direktør for fiskeri i Kongsberg Maritime, Olav Vittersø.

Kongsberg Maritime er verdensledende på undervannsteknologi til blant annet fiskeri. Ved å kombinere dette med utstyr utviklet til forskning og olje- og gassindustrien mener Vittersø at de har de beste forutsetningene for å lykkes.

Elisabeth Aspaker og Olav Vittersø

Direktør for fiskeri i Kongsberg Maritime, Olav Vittersø og Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H).

Foto: Kristian Dugstad

Alt som mangler er at Fiskeridepartementets nylig foreslåtte utviklingskonsesjon skal bli en realitet, slik at firmaet kan søke om lov.

– Jeg har god grunn til å tro at vi i løpet av høsten skal ha det nye virkemiddelet på plass. Da skal vi så raskt som mulig kunne behandle en søknad fra denne grupperingen, sier fiskeriministeren.

Les også:

Store summer

Om konsesjonsordningen blir innført vil det koste ca. en halv milliard kroner og ta to år før prosjektet blir virkelighet. Dyrt, risikofylt, men kjempeviktig, mener ministeren.

Olav Vittersø

Oppdrett til havs vil øke produksjonsmengden og gi bedre kvalitet på fisken, tror prosjektledelsen ved Kongsberg Maritime.

Foto: Kristian Dugstad / NRK

– Jeg synes vi har fått godt illustrert her i dag at hvis vi er aller best, gjør vi også vår egen industri konkurransedyktig, også på det store, globale markedet, sier Aspaker.

Olav Vittersø i Kongsberg Maritime mener oppdrett til havs vil øke produksjonsmengden og gi bedre kvalitet på fisken.

Aspaker ser Norges fremtid i denne fiskeriutviklingen, for med stadig nye rekorder for eksport er den en av landets viktigste industrier.

– Det er et industrieventyr som kan bli mye større, og vi kan skape nye suksesser i Norge, mener ministeren.