NRK Meny
Normal

Vil lage ridebane for islandshest

Vestfold Islandshestforening, ønsker å lage ridebane ved Kjærratunet i Lardal.

Islandshest på Selfoss på Island.
Foto: Anne Viken

En søknad er allerede sendt til kommunen.

Banen er tenkt i nærheten av tidligere Gråtasstundet, der Lardal kommune nå vil lage aktivitietsparken Høyt og Lavt. Foreningen, som heter Arvakur, har 1000 medlemmer og det finnes ca 250 islandshester i Vestfold. Helt siden foreningen startet i 1999 har de drømt om en egen bane.

Ridebane på 250 meter

Odd Ivar Lagøen er leder for komiteen som jobber med å anlegge banen. Han forteller at det dreier seg om en oval bane som er 250 meter hvor hestene kan vise de ulike gangartene som islandshesten har.

- Vi har tidligere vært i kontakt med Jarlsberg Travebane, men ikke kommet til noen løsning der, Foreningen har derfor hatt kontakt med Lardal kommune, etter at prosjektet om aktivitetsparken ble igangsatt. Vi har derfor søkt om å få anlegge en ridebane for islandshester der, sier Lagøen.

Hest med mange gangarter

Islandshesten er mest kjent for gangartene. Den har som alle andre hester skritt, trav og galopp, men i tillegg tølt og pass.

Tølt er en firetaktig gangart, og pass er en totaktig gangart. I tølt veksler hesten mellom venstre bakbein, venstre forbein, høyre bakbein, høyre forbein.

Ryttere sier tølt er en svært behagelig gangart å ri.

I pass beveger hesten høyre forbein og høyre bakbein parallelt og venstre forbein og venstre bakbein parallelt.

Pass blir mest brukt til konkurranse over strekninger mellom 150 og 250 meter.

Ordføreren positiv

Ordfører i Lardal kommune, Liv Grinde, er foreløpig positiv til planene.

- Vi har inngått en intensjonsavtale med Høyt og Lavt. Vi skal drøfte dette videre ut over høsten, og det kan være mange aktiviteter som er mulig under den paraplyen, sier Grinde.