NRK Meny
Normal

Vil ikke handle på søndager

– Spørsmålet om søndagsåpne butikker handler om valg av verdier, mener Senterpartiet.

Høyres programfesting av søndagsåpne butikker møter motbør fra Senterpartiet. Denne diskusjonen dreier seg om verdivalg, mener stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen.

– Helt opplagt. Vi ønsker å holde hviledagen hellig, at folk skal kunne roe litt ned på søndagene og få tid til ettertanke, familieliv og naturen. Med de åpningstidene vi har i dag er det ikke noe problem å skaffe seg det en trenger.

Les også:

– Slår negativt ut

Høyre vil oppheve regelverket som begrenser åpningstider på søndagene. I dag kan hagesentre, kiosker, bensinstasjoner og minibutikker (såkalte Brustad-buer) holde åpent. Generell åpningstid for alle gir en økt valgmulighet som vil slå negativt ut for mange, mener Lundteigen.

– Noen mener flere valg er bra, men dette blir ikke en klok organisering av samfunnet. Vi må begrense noe for å skape mer frihet for de mange som blir negativt berørt av den økte arbeidstida.

– Økt åpningstid gir dyrere mat

Martin Gran

I Meny Revetal jobber det nærmere 100 personer. Daglig leder Martin Gran ønsker å slippe å belaste dem med søndagsjobbing.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Så skulle en kanskje tro at de som driver matvarebutikker ville se positivt på muligheten til å holde åpent på søndager. Slik er det ikke med daglig leder av Meny Revetal i Re kommune, Martin Gran.

– Jeg ser ingen gode grunner til å holde butikken åpen på søndager. Slik det er i dag blir det urettferdig med de minibutikkene som faktisk kan holde oppe. Da er det bedre at heller ikke de får holde åpent.

Men Gran innser at om begrensningene på åpningstidene blir opphevet, så må han også forberede seg på å åpne dørene.

– Men det vil selvsagt koste ekstra å ha folk i jobb på søndager, og varene kommer til å bli dyrere.

Rammer familiene

Senterpartiets førstekandidat i Vestfold, Kathrine Kleveland, er opptatt av søndagen som en familiedag.

– For meg handler dette om at Høyre vil ta fra titusener av familier muligheten til å være sammen denne dagen. Jeg er ikke redd for å si at jeg vil holde hviledagen hellig. Vi spiser jo heller ikke mer mat selv om butikkene har åpent sju dager istedenfor seks dager i uka.

Tror folk vil ha det

Knut Børge Knutsen

Her på Rema 1000 på Teie er det åpent fra 6 om morgenen til midnatt. Det ser det ut til at kundene setter pris på, sier Knut Børge Knutsen.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Knut Børge Knutsen har drevet matvarebutikk på Nøtterøy i 32 år og er dermed en veteran i bransjen. Han deler ikke skepsisen til Senterpartiet og Martin Gran.

– Jeg tror det er mange som vil ha søndagsåpne butikker, og dette handler om å gjøre samfunnet åpnere og mer tilgjengelig for kundene våre.

– Flere fordeler enn ulemper

Knutsen sier at det allerede er en stor omsetning på søndager fra Brustad-buer, bensinstasjoner, kiosker og hagesentre, og at det bør være likhet for alle. Han frykter heller ikke at søndagsåpne butikker vil gjøre det verre for de ansatte.

– Jeg tror mange har blitt vant til å jobbe til ulike tider. Kanskje setter mange pris på å kunne jobbe litt på kveldstid og ha fri på dagtid? Og hvis de jobber på søndag, så får de kanskje fri et par dager midt i uka. Jeg tror fordelene er flere enn ulempene.

Meny Revetal

Søndagsåpne butikker gir dyrere drift og etter hvert dyrere matvarer, mener motstanderne av åpne butikker hele uka.

Foto: Jan Gulliksen / NRK