Hopp til innhold

– Bibliotekene må ha kveldsåpent

Kulturdirektør Arild Moen er forundret over at bibliotekene ofte er stengt når folk har fri.

Arild Moen, kulturdirektør i Vestfold fylkeskommune

Kulturdirektør Arild Moen i Vestfold fylkeskommune ber bibliotekene tenke utradisjonelt for at flere skal oppsøke bibliotekene.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Kulturdirektør Arild Moen i Vestfold Fylkeskommune vil ha mer liv på bibliotekene, flere konserter og arrangementer.

Han vil også at bibliotekene stenger mye senere enn klokka 19.00 eller 20.00 som er vanlig stengetid for de største bibliotekene i Vestfold i ukedagene.

– Hvis du har handlet mat klokka 23.15 en kveld burde det være naturlig å gå innom biblioteket etterpå og låne en film eller ei bok, sier Moen.

Timene bibliotekene er åpne totalt sett, kan være de samme som i dag, mener han. Men han ønsker at åpningstida blir endret slik at bibliotekene holder åpent lenger på kveldene framfor å holde åpent hele dagen når folk er på jobb.

Han kan bare oppfordre kommunene til å gjøre bibliotekene mer tilgjengelige, for det er kommunene som bestemmer åpningstidene.

Vil ha søndagsåpne bibliotek

Ønsket hans om lenger åpningstid får støtte av to studenter. De sitter i en grå sofa i kafe-delen på Tønsberg og Nøtterøy bibliotek. De har laptop`en i fanget og fagbøker i sofakroken. Biblioteket skal stenge klokka 22.00, synes de.

Studenter bruker Tønsberg og Nøtterøy bibliotek.

Birgitte Hagen Eid og Martine Herwig Næss leser til eksamen på biblioteket.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

–Jeg kunne ønsker at biblioteket holdt åpent på søndager og lenger i ukedagene, sier sosiologistudent Birgitte Hagen Eid.

– Det er jeg veldig enig i. Når jeg setter meg ned for å lese, sitter jeg gjerne seks-sju timer i strekk. Det er vanskelig å fortsette å lese hjemme etter å ha brutt opp fra biblioteket, sier Martine Herwig Næss.

Denne formiddagen har Elise Bringaker tatt med seg datteren Marie til biblioteket for å ta en kopp kaffe med en annen mamma som også har baby. Elise Bringaker vil også at biblioteket skal være åpent lenger på kveldene og på lørdager.

Elise Bringaker

Elise Bringaker har med datteren Marie for å ta en kopp kaffe på biblioteket.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

– Jeg tror flere ville ha kommet hit på lørdager om det var oppe til klokka 16.00 eller 17.00, sier Bringaker.

Nye vaner

Arild Moen viser til at folks vaner og handlemønster har endret seg etter at butikkene holder åpent lenger og oppfordrer bibliotekene til å følge med på utviklingen.

– Vi må tenke at bibliotek skal være en møteplass. Helst må de være i sentrum der folk er. Vi må ikke dra lenger enn til London hvor bibliotekene er i kjøpesentrene, sier Moen.

Han mener at hvis bibliotekene holder åpent lenger vil folk i større grad møtes på bibliotekene.

– Det er sunt for sjela vår, sier han.

Tenke kommersielt

Men skal bibliotekene i større grad være åpne på kveldene, vil det koste mer penger for kommunene. For å få råd til det må kommunene tenke mer kommersielt, mener Moen

– De må skaffe inntekter. De kan ha kafeteria eller selge kaffe, vafler eller butikkkjøpte wienerbrød. De kan også ha konserter eller andre arrangementer, sier han.

Han mener også det kan ligge en besparelse i å ikke bare ansette bibliotekarer på biblioteket.

Positiv

Avdelingsleder Trygve Kikut på Tønsberg og Nøtterøy bibliotek sier at i brukerundersøkelsene svarer folk at de heller vil ha søndagsåpne bibliotek framfor lenger åpningstid.

– Men vi er positive til lenger åpningstid, hvis vi får penger til det, sier Kikut.

Han tror det er delte meninger om søndagsjobbing

– Men hvis vi har penger, kan vi få til det meste, sier Kikut.