NRK Meny
Normal

Vil ha kunstgress - ikke kunstis i Lystlunden

I Lystlunden i Horten er det plassmangel allerede. En stor, ny skøytebane vil ta resten av et verdifullt areal, mener Ørn Horten.

Aktivitet i Lystlunden

Det er aldri stille i Lystlunden i Horten. Det er bare to kunstgressbaner her, det er for få og vi sliter enormt med kapasiteten, sier Ørns styreleder. Han ønsker minst en, gjerne flere, kunstgressbaner som kan brukes hele året.

Foto: Ørn Horten / Privat

I et nyhetsbrev publisert på Ørn Hortens hjemmeside, stiller styreleder Emil Hansen spørsmålstegn ved behovet for en skøytebane i Horten. Dersom den kommer, vil det være skøyteis fire til fem måneder i året, mens de resterende skal det være ballaktivitet på kunstgress. Det hjelper ikke oss stort, mener styrelederen.

– En skøytebane vil legge beslag på viktige arealer som vi mener bør brukes til helårs kunstgressbane. Situasjonen i dag er prekær, og til tider er det opp mot 100 barn og unge som trener på baner ment for 22, så vi er egentlig beskjedne når vi sier at behovet for flere kunstgressbaner er stort, sier Hansen til NRK.

KIGE-leder om Ørns styreleder: – Sutrete!

Horten kommune vedtok i 2007 en utviklingsplan for Lystlunden. Planen inneholder en såkalt KIGE-bane, Kunst Is-Kunst Gress-energi. Kostnaden er 40 millioner kroner og halvannen million kroner i årlige driftsutgifter. Isflaten vil være på 12 dekar, noe som tilsvarer cirka tre syverbaner i fotball.

Skisse av skøytebane Lystlunden i Horten

Dette er en skisse fra forprosjektet til KIGE. Markert i svart ser vi størrelsen på en eventuell skøytebane.

Foto: KIGE / Skjermdump

Ifølge forprosjektet skal anlegget være en fullskala rundbane med internasjonale mål og en fullstørrelse bandybane i midten, her skal det også være muligheter for ishockey, kunstløp og generell lek.

Leder i KIGE, Håkon Skatvedt, kaller styrelederens uttalelser sutrete.

– Klubben må innse at ikke alle elsker fotball, sier Skatvedt til NRK.

Prosjektet kan koste mye mindre dersom de ikke legger kunstgress også, men fotballklubbene har et stort ønske om det, derfor blir det også lagt når det eventuelt blir skøytebane.

– De har andre arealer langs kanalen de kan bruke til kunstgress. Ørn Horten har også vært pådriver om at 20 mål gress nord i lystlunden skal være til ny skole og parkering, da er det litt søkt og sutrete, ifølge Skatvedt.

Fotball viktig for integrering

"Det er behov for en ny fotballbane og vi er sikre på at fotballen i Lystlunden vil være et sentralt virkemiddel i den utfordrende integreringsprosessen byen nå står ovenfor", skriver Hansen i nyhetsbrevet.

Rundt 30 prosent av barn og unge i Ørn Horten er av ikke-etnisk norsk opprinnelse. Og bare for å ta unna behovet, for alle gutter og jenter i Horten, kreves det minst en ny kunstgressbane i Lystlunden, mener Hansen.

– Man spiller fotball i Syria, Etiopia, Afghanistan og i Lystlunden. Fotball er noe som forener veldig fort. Når ballen er i spill er det ingen som bryr seg om hvem du er og hvor du er fra.

Skatvedt tror uansett en skøytebane i Lystlunden vil bli svært populær.

– Det ser vi i andre byer som Drammen, Skien og Arendal. En skøytebane vil revitalisere Lystlunden på vinterstid og være en arena for alle og det vil bli et enormt liv der, tror vi, sier Skatvedt.