Mat-Norge slår ring om brunosten

Helsedirektoratet erklærer brunost som sunn for barn. – Fjern heller andre sukkerbomber fra kostholdet, sier ekspert på norsk tradisjonsmat.

Bodil Nordjore

OSTEN I KOSTEN: Ifølge Bodil Nordjore er brunost et sunt, godt og tradisjonsrikt produkt med solide røtter i norsk kultur.

Foto: Helena Rønning / NRK

Den omdiskuterte fjerningen av brunost i Horten kommune har skapt kraftige reaksjoner i mat-Norge.

– Skal jeg være helt ærlig tror jeg dette handler om kunnskapsløshet, sier Bodil Nordjore til NRK.no.

I 30 år har hun jobbet med tradisjonsmat. Nordjore er utdannet kokk og pedagog, og jobber som fagansvarlig for matkulturstudiet på Rauland ved Høgskolen i Telemark.

– Horten kommune bør heller forby brus og fastfood, i stedet for å bannlyse brunosten.

Det mener kokk, og forsvarer av den originale brunosten, Arne Brimi. Han trodde det var en spøk da han i dag leste at Horten kommune anbefaler å kutte ut brunost i SFO og barnehager, i kampen mot tykke barn.

Arne Brimi

SPØK: Brimi trodde han ble utsatt for en spøk da han fikk med seg ostekuttet.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Les også:

– Ikke farlig

Selv om Nordjore er en ivrig forkjemper for den brune osten tar hun forbehold om matallergier mot sukker og laktose.

– Dette er jo en utgave av nedkokt prim og melk. For allergikere er det selvfølgelig forståelig å unngå brunosten. Men dette er ikke farlig for vanlige unger med normal fordøyelse, sier hun.

Les også:

Det brune meieriproduktet er en kjærkommen tradisjon som nordmenn kan være stolte av, mener hun.

– Brunosten representerer en taus, handlingsbåren kunnskap i Norge. Vi kan ha den på festbord og spise til hverdags. Det er et rent produkt som kan brukes i mange sammenhenger, sier Nordjore.

Anbefaler ost

Helsedirektoratet hegner også om osten i kostholdet til norske barn.

Klar over problemet

SUNN: Barn bør spise brunost, men mindre sukker, forklarer Helsedirektoratet.

– Ost er anbefalt som pålegg, også i barnehager og skolefritidsordninger. Samtidig har vi også en anbefaling om å unngå matvarer som er tilsatt mye sukker, sier avdelingsdirektør Henriette Øien.

Brunosten er ikke tilsatt sukker, men inneholder naturlig melkesukker. Derfor er det andre energibomber man heller bør ta ut av mattilbudet til norske barn, sier Øien.

– Vi synes det er positivt med fokuset Horten og andre kommuner har på et sunt og næringsrikt kosthold i skoler og barnehager. Det gjelder å få ned sukkerinntaket.

Verstingene er likevel brus, godteri og kaker, understreker hun.

Les også:

Brunost som ikke lenger serveres i Horten er bare en liten del av en helhetlig plan kommunen har for å få sunnere barn. Nordjore oppfordrer til å se brunostinntaket i en større sammenheng.

– Det å våge å bli sulten og spise real mat tror jeg ingen tar skade av. Da er det heller mange andre ting jeg vil ta bort. Brunost med et godt stykke grovbrød er kanskje noe av det beste man kan drømme om i det snølandet vi bor i for tiden, sier Nordjore.