– Det er mye kunnskap som skal formidles

Selda Ekiz forklarer hvorfor hun nå bli programleder for reality-TV.

Selda Ekiz

Selda Ekiz fra Sande starter snart innspillingen av NRK-serien 'Anno'.

Foto: NRK

Selda Ekiz fra Sande er nok mest kjent som programleder for Newton, men til høsten starter hun innspillingen av en ny serie på NRK.

Året er 1764 og hverdagen er milevis unna Facebook og tidsklemma. I ti uker skal deltakerne i NRKs nye realityserie «Anno» leve bylivet i Bergen slik det var for 250 år siden.

Promo TV-serien Anno

Deltakerne i Anno må både samarbeide og konkurrere for å kunne klarte opp rangstigen til rikdom og ære, forteller programskaperne.

– Det er et slags historisk realityshow, der vi har deltagere som skal reise 250 år tilbake i tid. Det er Strix og NRK som har utviklet konseptet, og kommet frem til at vi vil lage et storslagent show, der man samtidig kan lære veldig mye. Vi vil vise en historie som kanskje ikke har blitt vist på TV før, sier Selda Ekiz til NRK.no.

Selda Ekiz, Per Kristian Grydal og Håvard Paulsen

Selda Ekiz har den siste tiden vært aktuell med programmet 'Barn ingen adgang', sammen med Per Kristian Grytdal og Håvard Paulsen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Det er jo interessant å vite hva som skjedde for 250 år siden, for å vite hvorfor vi er der vi er i dag. De fleste mennesker bor jo i en by, så vi ville se hvordan det var i Bergen for 250 år siden. Da er det greit å ikke bare finne ut hva som skjer «der ingen skulle tru at nokon kunne bu», men der folk faktisk bor, forklarer Ekiz.

– Kunne man ikke lagt det til Sande i Vestfold da?

– Haha, jeg vet ikke hvordan det så ut der for 250 år siden. Det kan nok tenkes at det hadde vært litt for få folk der til å få en byfølelse, sier Ekiz.

Jakter deltakere

All den ingeniørkunsten. Jeg blir helt fascinert.

Selda Ekiz

Mens dagliglivet går sin gang på utsiden, skal 14 deltakere leve sammen og kjempe mot hverandre i en tidskapsel midt i Bergen. Og NRK jakter fortsatt på deltakere.

– Vi har nettopp startet, så vi vil ha folk som har lyst til å være med på et eventyr. Det har vært kjempestor respons, men vi vil fortsatt ha mange forskjellige deltakere. Det som hadde vært kult hadde vært å få deltakere som er i slekt med hverandre, gjerne over tre generasjoner. At man har et forhold som man kan formidle til seerne, sier Ekiz.

For å melde deg på «Anno» kan du fylle ut dette søknadsskjemaet.

Se promo for Anno her:
(Saken fortsetter under videoen)

Mens dagliglivet går sin gang på utsiden, skal 14 deltakere leve sammen og kjempe mot hverandre i en tidskapsel midt i byen. Slik blir NRKs nye storsatsing «Anno». Vil du være en av deltagerne?

Blir som i en boble

– Deltakerne kommer til å bo i autentisk 1764-stil, men fortsatt ha muligheten til å kanskje kikke ut vinduet og se ut i verden 2014. Det kommer jo til å vise kontrasten, forklarer Ekiz og legger til:

Promo-bilde Anno

Deltakerne i Anno må gjøre alt på gamlemåten.

– Min oppgave kommer til å være en slags guide for deltakerne, men også en guide for seerne. Det er mye kunnskap som skal bli formidlet, og det er jo derfor jeg takket ja til jobben. Så det gleder jeg meg mest til.

– Har du lært deg noe om denne tidsepoken?

– Jeg er jo ikke noen historiker, selv om jeg syntes det er veldig interessant. Jeg er en naturvitenskapelig person. Sånn sett syntes jeg det er veldig interessant å se på den industrielle revolusjonen, som startet i England på den tiden. All den ingeniørkunsten. Jeg blir helt fascinert. Det blir som et helt annet liv starter, og det syntes jeg det er kjempespennende å lære om.

Les også: Bli kjent med Selda

Ekiz har tidligere uttalt at hun tror hun hadde taklet å leve 250 år tilbake i tid, men han hun ville savnet én ting.

Sukker og syre

Selda Ekiz, slik vi er vant til å se henne på Newton.

Foto: NRK

– Jeg er ekstremt avhengig av å kunne slå opp ting på Internett, så jeg ville nok slitt litt om jeg ikke kunne gjøre det.

Les også: Her er Gullrute-vinnerne

– Håper folk er som meg

Programlederen er spent på hvordan publikum kommer til å ta imot den nye serien.

– Hvis folk er litt sånn som meg, litt nysgjerrige og litt glad i å se hvordan andre takler en helt annerledes tilværelse, så tror jeg det kommer til å slå an skikkelig. Jeg tror folk kommer til å kjenne seg igjen i deltagerne, og hvis ikke, så kommer de til å lære masse nytt.

– Når får vi se det på NRK?

– Innspillingen starter tidlig i høst, så får vi se når det kommer på skjermen, avslutter Ekiz.