NRK Meny
Normal

Vil følge Stokke med argusøyne

Stokke-politikernes vedtak om å utrede en mulig grensejustering mot Tønsberg mottas med betinget optimisme av forkjemperne for at Vear blir en del av Tønsberg.

Anders S. Larsen og Marit Haukom

Anders S. Larsen og Marit Haukom har begge vært sterkt engasjert i spørsmål om grensejusteringer i Stokke i forbindelse med kommunesammenslåing med Sandefjord og Andebu. De er henholdsvis leder og nestleder i Innbyggerlista som stiller til valg til høsten.

Foto: Aina Indreiten

I går vedtok Stokke kommunestyre å be rådmannen utrede en innbyggerhøring for en grensejustering mot Tønsberg. Ifølge vedtaket var dette et kompromissforslag for å skape forutsigbarhet for innbyggerne på Vear.

Det blir tatt godt imot av Innbyggerlista som er startet nettopp som et resultat av debatten om en grensejustering. Vear grenser mot Hogsnes i Tønsberg kommune, og både Vear og Hogsnes har vokst sammen til et felles område. Det er de som ønsker at Vear blir en del av Tønsberg som står bak Innbyggerlista.

Les også:

Unaturlig kommunegrense

– Vedtaket i Stokke kommunestyre ble fattet på bakgrunn av et initiativ fra Fylkesmannen i Vestfold. Dette initiativet var igjen et resultat av en anmodning fra oss i Innbyggerlista om at fylkesmannen måtte bringe fortgang i forhandlingene om en grensejustering.

Det sier Innbyggerlistas leder og førstekandidat, Anders S. Larsen. Han er kritisk til at det har dratt ut med forhandlinger om en justering.

– Ifølge et regjeringsoppnevnt utvalg er grensa mellom Vear og Hogsnes en av de ti mest unaturlige kommunegrenser i hele Norge. De to stedene har vokst i hverandre, og det hadde vært en mye bedre infrastruktur og bedre totaltilbud om vi hadde vært i samme kommune.

– Må tenke på Vear nå

Det har vært et stort engasjement både blant folk på Vear og på Hogsnes rundt denne saken. Larsen mener tida er inne for Stokke kommunestyre til å tenke på Vears innbyggere og hva som er best for dem.

– Stokke kommer formelt til å bli lagt ned i 2017 gjennom at den går inn i nye Sandefjord kommune sammen med Andebu. Nå setter vi vår lit til at rådmannen legger fram en grundig utredning i kommunestyremøtet i juni. Vi kommer til å følge Stokke-politikerne med argusøyne.