Hopp til innhold

Vil fjerne turgåere i ferien

Daglig går det opp mot 1000 turgåere på kyststien over eiendommen min i juli, sier hytteeier i Stokke. Nå vil han at stevnedeltakerne på Oslofjord Convention Center skal gå en annen vei.

Arne Sødal på kyststien over hytteeiendommen

Arne Sødal på den delen av kyststien som går over hytteeiendommen hans med stranda til høyre i bildet.

Foto: Dina Sofie Espeseth / NRK

– Det er bare hyggelig med turgåere på kyststien her resten av året, men i juli er det et enormt problem, sier Arne Sødal.

Opprinnelig var det snakk om at kyststien skulle passere bak hytta hans og gå ned til sjøen igjen, men i fjor endte det med at stien ble lagt nedenfor hytta, parallelt med stranda. Dette ble gjort i samarbeid med Sødal, og han sier at han selv var med på å legge til rette for at folk kunne gå der.

Les også:

Fra morgen til kveld

Men i juli synes Sødal det blir for mye av det gode.

– Det er kanskje 10 000 personer på stevneleir på Oslofjord Convention Center (OCC) i juli, og svært mange av dem bruker kyststien. Det begynner allerede tidlig om morgenen, og om kvelden og over midnatt er det ungdomsgjenger fra leiren som går her. Så vi har en konstant trafikk her i juli, akkurat på den tiden da vi pleier å feriere her.

Den delen av kyststien som går over Sødals eiendom er tidvis noe kronglete, og han har foreslått for Stokke kommune at han kan utbedre dette mot at han blir skjermet for mye tråkk på stien ved at stevnedeltakerne kan bruke en annen sti. Det innebærer i så fall at det må til en forskrift.

Arne Sødal

På skiltet blir turgåere bedt om å vise hensyn. Men Arne Sødal mener det likevel er for mange mennesker som passerer på stien mellom hytta og stranda i juli.

Foto: Dina Sofie Espeseth / NRK

– Bedre med fysiske tiltak

Stokke kommune sendte forslaget videre til Fylkesmannen i Vestfold for å få en vurdering. Saksbehandler Sigurd Anders Svalestad sier at det allerede foreligger en reguleringsplan for kyststien og at en reguleringsplan også er en forskrift.

– Her er det blant annet snakk om at enkelte turgåere kommer opp til hytta og andre som går ut på brygga til hytteeieren. Derfor tillater vi heller hytteeieren å sette opp fysiske tiltak som holder folk på stien. Vi har erfart at det er langt mer effektivt med slike tiltak, for eksempel et gjerde, enn å innføre lovbestemmelser.

Forstår ulempene

Både i Stokke kommune og hos fylkesmannen er det enighet om at den de mange turgåerne kan være en stor ulempe for Sødal. Men Svalestad viser til at kyststien er åpen for fri ferdsel for allmennheten og at deltakerne på OCC skal behandles som del av allmennheten. Slik ser også OCC på saken.

– Vi ønsker generelt å ha en god dialog med naboene våre, men vi vil ikke blande oss inn i denne saken, sier salgs- og markedssjef Ole Georg Nilsen i OCC.

– Kunne det være aktuelt å be deltakerne hos dere om å velge en alternativ sti forbi hytta til Sødal?

– Siden dette er områder tilrettelagt for fri ferdsel ønsker vi ikke å gjøre det.

Hytteeiendommen til Arne Sødal

Kyststien (blåmerket) går mellom stranda til Sødal og hytta hans i bakgrunnen.

Foto: Dina Sofie Espeseth / NRK