Vil filme muntlig eksamen

Forsøksordningen i Vestfold kan gi elevene nye klagemuligheter som ikke finnes i dag.

Illustrasjon Mobbing

KAN KLAGE: Med dagens ordning har elevene ingen mulighet til å klage på utfallet på en muntlig eksamen. Det ønsker flertallet i hovedutvalget for utdanning i Vestfold fylkeskommune å gjøre noe med. Foto: Illustrasjonsbilde

Foto: NRK

Det er i førsteomgang snakk om å filme muntlig eksamen på videregående skoler, melder avisa Gjengangeren.

Med dagens ordning er det ikke mulig for eleven å klage på karakteren.

Vedtar forsøksordning

Forslaget ble behandlet i fylkeskommunen denne uken. I hovedutvalget for utdanning var det et klart flertall for å sette i gang en forsøksordning med filming.

Høyre, Frp og KrF er pådrivere for prosjektet, mens Arbeiderpartiet og SV stemte imot.

Anne Grethe Hauan fra Frp sier til Gjengangeren at forslaget er vel verdt å prøve ut. Hun mener eleven bør få mulighet til å klage på karakteren, og er for muntlig eksamen.

Nell

SKEPTISK: Nell Gaalaas-Hansen fra SV i Horten frykter filmingen skaper en grad av mistillit til læreren.

Foto: Tanita Wassås Kveinå / NRK

Nell Gaalaas-Hansen fra SV er av en annen oppfatning. Hun mener forslaget om filming har en grad av mistillit til læreren, og at dagens rettssikkerheten for eleven ved muntlig eksamen er greit ivaretatt.

Nå skal saken sendes til departementet for videre behandling.

Bekymrede elever

Ifølge lederen av hovedutvalget for utdanning i Vestfold fylkeskommune er bekymring fra elever bakgrunnen for at forslaget kom på banen.

Bjørn-Kristian Svendsrud i FpU framfor Stortinget

POSITIV: Bjørn Kristian Svendsrud håper filmingen kan fjerne bekymringer hos elevene.

Foto: Espen Breivik / NRK

– Vi har vært i kontakt med elever som er bekymret for at de ikke får klaget på sin muntlige eksamen. Derfor har vi sett på løsninger for å gi dem den muligheten, forklarer Bjørn Kristian Svendsrud.

Han legger til at forslaget fremstår som offensivt, fordi det ikke er noen andre fylkeskommuner som har prøvd ut filming tidligere.

– Vi er litt nytenkende her i Vestfold, sier han.

Svendsrud understreker at dersom det tillates å filme må personvernsikkerheten bli godt ivaretatt, slik at alle føler seg trygge.

Applauderer forslaget

Påtroppende sentralstyremedlem i elevorganisasjonen, og tidligere leder i elevorganisasjon i Vestfold, Eivind Yrjan Bøe Stamnes, er positiv til å filme muntlig eksamen.

Eivind Yrjan Bøe Stamnes

FORNØYD: Påtroppende sentralstyremedlem i elevorganisasjonen, og tidligere leder i elevorganisasjon, Eivind Yrjan Bøe Stamnes, støtter forsøksordningen med filming av muntlig eksamen.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

– Det er kjempebra at Vestfold går i bresjen, det viser at elevene tas på alvor. Det er veldig positivt at Vestfold strekker seg ut og blir elevens fylke, sier Stamnes som håper flere fylker vil følge etter.

Stamnes er ikke bekymret for at filmingen vil legge mer press på elevene.

– Muntlig eksamen medfører press på elevene uansett.