Vil få Krekar ut av Norge i år

Men Tom Holthe (Frp) er ikke like bastant som nestleder Per Sandberg.

Tom Holthe

Stortingsrepresentant Tom Holthe vil ikke utlevere Krekar til et land hvor han risikerer tortur og dødsstraff.

Foto: Privat

Om under tre uker slipper mulla Krekar, mannen som ble dømt for å blant annet ha drapstruet Erna Solberg, ut av fengsel.

Den irakiske kurderen har blitt en hodepine for Fremskrittspartiet. Da de satt i opposisjon kritiserte de den rødgrønne regjeringen for å ikke være tøffe nok, og partileder Siv Jensen krevde blant annet at han ble satt i forvaring fram til han kunne sendes ut av landet.

Vil unngå tortur

– Det er ingen endringer i forhold til ønsket om å få sendt han ut, men også vi må forholde oss til de menneskerettighetene som finnes. Å sende en person til et land hvor han risikerer både tortur og dødsstraff er uakseptabelt, derfor må vi få til en avtale med irakiske myndigheter for å unngå nettopp tortur og dødsstraff, sier Tom Holthe.

Tom Holthe

Tom Holthe (Frp).

Foto: privat

Frp-politikeren fra Sandefjord har sin første periode som stortingsrepresentant.

Hvordan skal dere få til det?

– Det er gjort en del forsøk overfor irakiske myndigheter tidligere som ikke har ført fram, og jeg tror vi bare må fortsette å jobbe for å få til det. Jeg kjenner ikke til hvor hardt den forrige regjeringen har jobbet med den saken, men Anders Anundsen er justisminister og har hovedansvaret. Vi som kjenner han vet at han er på saken og at han jobber hardt for å finne en løsning.

Håper på 2015

I går kunne ikke Per Sandberg svare på når utsendelsen ville finne sted, men han sier at det vil skje. Hva sier du, vil det skje?

– Jeg vil ikke være så bastant som Per fordi jeg ser hvor vanskelig saken er. Men jeg har tro på at det vil skje fordi jeg vet hvem som sitter som justisminister, og jeg har et håp om at det vil skje i hvert fall i løpet av 2015, sier Tom Holthe.

– Jeg har hatt det samme engasjementet som Frp-ere flest opp gjennom årene, samtidig er jeg et følelsesmenneske og jeg er veldig opptatt av den biten som handler om tortur og dødsstraff. Det er viktig for meg at det ikke blir iverksatt ved en utlevering, og det må vi ha garanti for fra myndigheter eller så blir det håpløst, sier han.

– Ikke riktig

Holthe tror ikke partiets troverdighet svekkes selv om de ikke skulle få Krekar ut av landet.

– Jeg tror ikke det går på troverdigheten løs for jeg tror faktisk folk flest skjønner at å utlevere en mann til tortur og dødsstraff ikke er riktig. Og så har det vært gjort forsøk på å se på muligheten for å gjøre noe her hjemme, men det er heller ikke så enkelt. Men så lenge han befinner seg her går det i hvert fall an å holde et øye med mannen, sier han, og legger til:

– Men det er ikke godt nok for vi må på en eller annen måte og så fort som mulig få han ut i henhold til standpunkt og enstemmighet i Stortinget.