Hopp til innhold

Vil få gutta til å lese mer

Hvorfor er det slik at gutter leser færre bøker enn jenter? Hva kan gjøres for å øke guttenes leselyst? Det søker 200 fagfolk svaret på i disse dager.

Ungdomsskoleelever ved Hedrum ungdomsskole

Åttendeklassingene (f.v.) Daniel Anthonsen, Kristian Støen, Shady Barakat, Daniel Molvik og Stian Andersen har delte meninger om dette med å sette seg ned med ei god bok.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

Mandag og tirsdag møttes over 200 lærere, bibliotekarer og folk fra forlagsbransjen fra hele landet på Farris Bad i Larvik. Målet var å få inspirasjon og tips til hvordan en kan gjøre gutter mer glad i å lese bøker.

Kåre Kverndokken

Dosent ved Høgskolen i Vestfold og forfatter, Kåre Kverndokken

Foto: Kathrine Krømke / NRK

– Nasjonale og internasjonale prøver viser helt klart at gutter scorer dårligere enn jenter på leseferdigheter. I tillegg viser tall fra bibliotekene at gutter låner dramatisk færre bøker enn jenter.

Det sier dosent ved Høgskolen i Vestfold Kåre Kverndokken, som akkurat har skrevet boka "Gutter og lesing" og er ansvarlig for konferansen.

Lite forskning

Det er forsket lite på feltet gutter og lesing. Og det er kanskje også slik at guttene slipper litt billigere unna fordi en alltid har hørt at gutter leser mindre.

– Det er nærmest et mantra som sier at gutter leser lite, og dårligere enn jenter. Og det er det all mulig grunn til å forske i. Er det sant, og hva kan vi gjøre med det, sier Kverndokken.

Leser på nett

På biblioteket på Hedrum ungdomsskole i Larvik sitter det fem gutter fra 8. klasse rundt et bord. Det står mange bøker i hyllene rundt dem, men det ligger ingen på bordet.

Fire av de fem guttene sier de ikke er spesielt glad i å lese, mens en av dem leser mye.

– Jeg leser en del bøker, veldig mye forskjellig egentlig og liker godt spenning, sier Daniel Molvik.

Daniel tror at det gjelder å finne bøker som en liker, og at de fleste da vil kunne sette seg ned å lese en hel bok.

– Jeg er ikke så veldig interessert i å lese bøker, men jeg leser mye på internett hver dag. Da leser jeg nettaviser og lignende, sier Kristian Støen.

De andre guttene nikker, og er enige med Kristian i at det blir en del lesing på nettet.

Kåre Kverndokken sier denne trenden er ganske vanlig. Det er mange gutter som leser mer enn de kanskje tror selv.

– Gutter er veldig på når det gjelder bruk av digitale verktøy å forholde seg til det digitale tekstfeltet, sier Kverndokken.

Forsøker å motivere

Simen Aas Løwer

Rektor ved Hedrum ungdomsskole, Simen Aas Løwer.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

Rektor ved Hedrum ungdomsskole, Simen Aas Løwer sier skolen gjør flere tiltak for å øke leselysten blant guttene.

– Vi setter av tid til lesing på timeplanen, for lesing er viktig for all type læring. Det er også viktig å passe på hva slags bøker vi kjøper inn. Skolebibliotekaren vår har god oversikt over hvilke bøker gutter leser, og kjøper inn denne litteraturen, sier Løwer.

Kverndokken mener dette er noe av det viktigste å tenke på. Han mener det er mange bøker som appellerer til jenter der ute, men det er litt verre med guttene.

– Jeg tror nok at en del gutter synes at denne skolekulturen knyttet til lesing utfordrer litt deres maskulinitet. De føler at skolekonteksten truer dem noe. I tillegg er tilbudet i skjønnlitteratur litt rosa for tiden. To tredjedeler av bøkene som kom ut i fjor er skrevet av kvinnelige forfattere, sier Kverndokken.

Men det finnes mange bøker som gutter også kan fenges av, og han mener at ikke bare skolen, men også foreldre må være bevisst på å finne frem til disse bøkene, og øke leselysten hos sønnene.

– Ikke minst fedre har en jobb å gjøre, som lesende rollemodeller, avslutter Kverndokken.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark