NRK Meny
Normal

Vil endre skolegudstjeneste med julekort

Human Etisk Forbund mener elever må melde seg på og ikke av skolenes julegudstjenester.

På vei til skolegudstjeneste i Åfjord siste skoledag før jul

Elever på vei til julegudstjeneste. (arkivbilde)

Foto: Knut Dreiås

Som avslutning på høstsemesteret har mange skoler tradisjon for å invitere til julegudstjeneste i kirken.

Knut Kaspersen, leder Human Etisk Forbund Vestfold

Knut Kaspersen, leder av Human Etisk Forbund i Vestfold, mener alle barn må inkludere alle barn i skoleavslutningen, uavhengig av livssyn.

Foto: Aina Indreiten / NRK

Gudstjenesten arrangeres i samarbeid med kirken og har vært en del av avslutningen på skolehalvåret før elevene tar juleferie. Dette er ikke greit, mener Human Etisk Forbund.

– Gudstjenester er ikke hvilken som helst elevsammenkomst, men en misjonerende og religiøs samling, sier Knut Kaspersen, leder av Human Etisk Forbund i Vestfold.

Les også:

Sender julekort til skolene

For Human Etisk forbund er det ikke nok at elever kan be om fritak fra julegudstjenesten. Til det er alternativet elevene blir tilbudt for dårlig.

– Vi har eksempler på at elever blir satt til å rydde klasserom eller plukke søppel i skolegården, sier Kaspersen.

Nå sender de julekort til skolene for å minne dem på regelverket.

– Elevene må sikres fritak fra forkynnende undervisning og skolene har plikt til å tilby et meningsfylt alternativ. Dessuten ønsker vi en påmeldingsordning slik at elevene må melde seg på – og ikke av, skolegudstjenestene, sier han.

Les også:

– Få klager

Juleaksjon - Human Etisk Forbund

Human Etisk Forbund sender julekort for å minne skoler på regelverket og tilbyr en brosjyre med forslag til alternativ og livssynsnøytral juleavslutning.

Foto: Aina Indreiten / NRK

Men dette er ikke et problem, ifølge Fylkesmannen i Vestfold.

– Det var en del oppstyr om dette for noen år siden, men etter at regelverket ble endret i 2009 har vi kun fått noen få klager, sier Fred Burmann, nestleder for oppvekst og opplæringsavdelingen hos Fylkesmannen.

Reglene ble ytterligere presisert i sommer, forteller Burmann.

– Julegudstjenesten skal ikke lenger fungere som en avslutning før jul. Skolene må ha en skoleavslutning for alle, mens julegudstjenesten må flyttes fram en uke i tid, sier han.