NRK Meny
Normal

– Trehusbebyggelsen må sikres bedre

Kommunestyrepolitiker Andreas Muri (H) frykter at umistelige verdier kan gå tapt dersom det skulle oppstå brann.

Svelvik sentrum

SÅRBART OMRÅDE: Svelvik sentrum består av trange smug med trehus, et område som er svært sårbart dersom det skulle oppstå brann. Verneverdig trehusbebyggelse må sikres bedre mot brann, mener kommunestyrepolitiker Andreas Muri fra Høyre.

Foto: MORTEN HARANGEN / NRK

Trange smug og et miljø med hvite trehus finner du i Svelvik sentrum. Det er brannen i trehusene i Lærdal i januar i fjor som gjør at Andreas Muri vil sikre trehusmiljøet bedre.

– Det er først og fremst fordi jeg er utrolig glad i Svelvik. Både sentrum og bebyggelsen tilknyttet Fossekleiva har stor kulturhistorisk verdi og er en viktig del av vår felles lokale identitet. Skulle vi miste noe av dette i en brann, er det umistelige verdier, sier Muri.

I fjor avdekket Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Riksantikvaren at to av tre områder med verneverdige tett trehusbebyggelse i Norge, ikke har en plan for brannsikring av området.

Drammensregionens brannvesen som har ansvar for Svelvik mener en plan er et viktig forebyggende tiltak for Svelviks trehusmiljø.

Sårbart område

Brannen i Lærdal er en påminnelse om hvor sårbart tett trehusbebyggelse kan være, mener Muri.

– Vi har også erfaring fra tidligere tider med de store bybrannene i 1887 og i 1913, så det må vi unngå at skjer igjen, sier han.

Muri håper kommunen får penger fra Riksantikvaren og andre til å gjennomføre tiltakene når de er klare.

– En viss kommunal medfinansiering må vi nok regne med, men vi håper på god drahjelp fra andre.