– Behov for bedre oppfølging etter fedmeoperasjon

Med erfaring fra over 2. 000 operasjoner har fedmespesialistene i Vestfold lært at oppfølgingen etter fedmeoperasjonen bør bli bedre.

Fedmeoperasjon.

Fedmespesialistene i Vestfold har fjernet mellom 60 og 80 tonn fett i løpet av de ti årene fedmesenteret har eksistert. Nå vil de bedre oppfølgingen overvektige får etter fedmeoperasjoner. (arkivbilde)

Foto: NRK

– Vi har hatt et standard oppfølgingsprogram på to år. Nå tror vi nesten det bør være livslangt. Vi tror også de trenger hyppigere oppfølging enn det vi har tilbudt til nå, sier Jøran Hjelmesæth som leder fedmesenteret.

Fra potetgull til knekkebrød

Jan Petter Lillelien er ett eksempel på at oppfølging er viktig. Han var en av de første som ble operert på Senter for sykelig overvekt i Vestfold. På det meste veide han 177 kilo, og han gikk ned over 60 kilo etter operasjonen for ni år siden

– I stedet for å starte dagen med potetgull eller sjokolade, så ble det et knekkebrød til frokost, sier han.

Men den sunne livsstilen ble vanskelig å holde.

– Jeg gikk ned 60 kilo, men jeg har gått opp igjen rundt 30 av de, sier han til NRK.no.

Les også:

Created by InfoDispatcher

Fristelser på jobben

Det er mange fristelser i kiosken han har drevet siden han ble myndig. Kiosken som han selv innrømmer er en stor del av årsaken til at han ble sykelig overvektig.

– Jeg har drevet denne butikken i 33 år, og jeg husker faren min sa til meg da jeg tok over at han ikke håpet at jeg ville legge på meg, men jeg gjorde dessverre det.

Jøran Hjelmesæth tror det blir bedre oppfølging og færre operasjoner i framtiden.

– Ut ifra forskningen som foregår nå, så håper man jo på å benytte seg av den kunnskapen vi har fått fra fedmekirurgien. For eksempel ved å tilføre de hormonene som viser seg å øke metthetsfølelsen.