NRK Meny
Normal

Vil bedre merkingen av skjær

Hvert år kjører flere båter på skvalpeskjær utenfor Løvøya i Horten, dette ønsker grunneieren og Horten havnevesen å ta tak i.

Skvalpeskjær

SKUMMELT SKJÆR: Midt i den normale skipsleia ligger det to undervannsskjær rett ved siden av hverandre. På bildet ser du et eksempel på et skvalpeskjær. Foto: Illustrasjonsbilde

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Ved innseilingen til Løvøya Båthavn ligger det et skummelt undervannskjær som mange båter får et ublidt møte med hvert eneste år.

Dette skjer til tross for at grunneieren lenge har ønsket å få til en robust og skikkelig merking av dette skjæret.

Fare for materielle skader

Med stålstaker, merkeskilt og små bøyer har grunneieren forgjeves forsøkt å merke skjæret som vaker i overflaten.

– Men isgang og annet har stadig ført til at merkingen forsvinner, skriver grunneieren i en e-post til Havnevesenet.

NRK har vært i kontakt med grunneieren, men han ønsker ikke å uttale seg om søknaden om pengestøtte som er sendt til Gjensidigestiftelsen og Kystverket.

Skjæret kan kun ses ved lavvann og ligger i midten av den normale skipsleia. Driftssjef i Horten havnevesen, Bente Levin, kan bekrefte at en søknad er sendt inn.

– Flere båter har blitt ødelagt etter å ha kjørt på skjæret, og nå håper vi at Kystverket og Gjensidigestiftelsen vil vurdere vår sak, sier Levin.

Laster kart, vennligst vent...

MIDT I SKIPSLEIA: Rett ved badeplassen på Vadfiskerstua er bunndybden på 2 til 2,5 meter. Her går mange båter rett på skjæret flere ganger i året.

Svaret kommer snart

Driftssjefen forteller videre at alle kommuner i Norge er oppfordret til å søke om pengestøtte i forbindelse med en Sjømerkingskampanje.

– Her i Horten er det ikke snakk om fare for liv dersom skjæret ikke blir merket, men det er fare for materielle skader, forklarer hun.

– Når får dere svar på søknaden?

– Det vet jeg ikke, men de skal lansere informasjonskampanjen på Lillestrøm i midten av mars og ønsket innspill innen den tid, svarer Levin.