Hopp til innhold

Vil at ungdom skal lære gatemegling

Røde kors tilbyr barn- og unge gratis kurs for å lære hvordan de skal håndtere konflikter. – Viktig å vite hvilke saker man bør gå inn i, sier politiet.

Gatemegling

GATEMEGLING: Her samles unge deltakere mellom 13 og 25 år for å bli bedre til å håndtere konflikter som kan oppstå.

Foto: Røde Kors

– Nå handler jeg annerledes. Før unngikk jeg konflikten, selv når jeg visste at den andre tok feil. Nå klarer jeg å håndtere dette selv, sier en deltaker på et gatemeglingskurs i Sandefjord.

Ifølge Røde kors, viser en fersk undersøkelse fra Oxford Research at det er behov for gatemegling i Norge og at aktiviteten har en høy grad av måloppnåelse.

Susann Angell

INSTRUKTØR: Susann Angell er instruktør i Gatemegling i Sandefjord. Hun er også med på å starte opp dette i Sandefjord.

Foto: Karoline Stangenes / NRK

Gode resultater over hele landet

De fleste barn- og unge opplever konflikter i hverdagen. Røde kors skal nå lære ungdom hvordan de skal bruke gatemegling som en metode for å håndtere konflikter på en fredelig måte.

– Dette er et forebyggende tiltak. Vi forventer ikke at ungdom skal løse store konflikter, men det å jobbe forebyggende er noe vi har troen på, sier Susann Angell som er instruktør i Gatemegling for Røde Kors i Sandefjord.

I fjor var gatemeglingkurs etablert i femten byer i Norge og i elleve Røde Kors distrikter.

– Vi ser på landsbasis at dette fungerer, sier Angell.

Skal forebygge konflikt

Gatemeglingskursene skal gi ungdom mellom 13 og 25 år utrustning og ferdigheter til å kommunisere og håndtere konflikter på en god måte.

Gatemegling

ROLLESPILL: Her samarbeider ungdommer med å takle det å løse konflikter på best mulig måte. Dette trener de på via blant annet rollespill.

Foto: Røde Kors

– Deltakerne lærer å bli kjent med egne triggere, aktiv lytting og typisk konfliktutløsende språk både muntlig og kroppslig. Det er noe vi trener på gjennom rollespill, lek og refleksjoner, sier Angell.

Instruktøren forteller at gatemeglingskursene vokser seg større for hvert år og har en økende interesse.

Politiet er positive

Espen Molland

POSITIV: Leder for ungdomsgruppen hos politiet i Sandefjord, Espen Molland har trua på prosjektet.

Foto: Hina Aslam / NRK

Leder for ungdomsgruppen hos politiet i Sandefjord, Espen Molland er positiv til prosjektet, men presiserer at det er viktig at de unge får god opplæring.

– Det er viktig å vite om man skal gå inn i en konflikt eller ikke. De som har gått på et slikt kurs, kan kanskje lære å løse konflikter før de eskalerer, men man kan også ta kontakt med voksne eller oss i politiet, sier Molland.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark