NRK Meny
Normal

Vil at du MÅ bruke refleks

Trygg Trafikk mener folk både trenger og ønsker et påbud for å bruke refleks. – Redder fortsatt liv, sier fylkessekretæren i Vestfold.

Mette Magnussen

Mette Magnussen er klar i talen - reflekspåbud er veien å gå. Til glede for både myke og harde trafikanter, ifølge henne.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Hvert eneste år hører vi oppfordringer om å bruke refleks. De fleste av oss har gjerne noen av disse liggende hjemme. Refleksene er ofte tiltenkt mørketida, for gående og syklende.

Men kun 29 prosent av den voksne befolkningen bruker refleks i Norge. Trygg Trafikk vil få fortgang i holdningsarbeidet ved å innføre et påbud.

– Nå har vi holdt på i årevis og delt tusenvis av reflekser. Dessuten har vi hatt mange hundre kampanjer som ikke har hjulpet. Derfor ser vi det som nødvendig å gjøre det påbudt å bruke refleks.

Det sier Mette Magnussen, fylkessekretær for Trygg Trafikk i Vestfold.

Fire av fem ønsker lovendring

– Vi står på stedet hvil, og må ty til drastiske grep. En spørreundersøkelse fra MMI viser at 80 prosent av den voksne befolkningen ønsker et påbud om bruk av refleks, forteller hun til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Selburoserefleks

Dette kan bli et vanligere syn i det norske trafikkbildet, hvis Trygg Trafikk får det som de vil.

Foto: Karin Jegtvik

Magnussen viser til andre land som allerede har lovpåbud om refleksbruk.

– I Finland har de hatt dette i flere år, og det har fungert etter hensikten.

Vil ikke gjøre «alle» kriminelle

Hun mener at et slikt påbud vil gjøre at flere nordmenn opptrer ansvarlig, fremfor å bli kategorisert som lovbrytere.

– Voksne og barn ønsker å gjøre det rette. Men samtidig må vi kunne si at et krav fra lovens side må til for å få refleksbruken opp. Kommer det et påbud tror vi at langt flere vil følge dette, og bruke refleks.

Politikerne har satt sine mål for å få folk til å ta forholdsregler som myke trafikanter.

Les også:

For at norske innbyggere og folkevalgte skal forstå alvoret, og få realisert sine politiske ambisjoner, er det på høy tid med et reflekspåbud, mener Magnussen.

Vi skal ikke glemme at refleks kan være alfa og omega med tanke på det å redde liv i trafikken

fylkessekretær Mette Magnussen, Trygg Trafikk i Vestfold

– Røykeloven er et eksempel på hvordan et kontroversielt forslag kan resultere i en grunnleggende endring i positiv retning. Vi skal ikke glemme at refleks kan være alfa og omega med tanke på det å redde liv i trafikken, sier hun.

Magnussen tror forslaget vil bli møtt med motvillige politikere til å begynne med.

– Men i ettertid er jeg sikker på at vi alle vil se at dette er en smal og grei sak. Da er det politikernes avgjørelse å handle for samfunnets beste.