NRK Meny
Normal

Vikingtømmer på vei

Denne stokken skal pløye "de syv hav" som kjøl på et vikingskip.

Tømmerstokk
Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Vikingskipsbyggerne i Vestfold har nok å henge fingre og vikingverktøy i. For mens praktskipet "Saga Oseberg" for lengst har fått vann under kjølen og byggingen av skipet til prinsesse Kristina er i full gang, kom i dag tømmeret til enda et skip.

– Klåstadskipet var et lasteskip som havarerte i Klåstadkilen i Sandefjord rundt år 1000, forteller sjefsvikingskipsbygger Geir Røvik.

Les også:

Fikk dispensasjon

Den store bilen med eiketømmer fra Danmark fyller nærmest hele Lindahlplan, eller Vikingodden som Røvik kaller den. Den ene stokken etter den andre heises forsiktig av.

– Han som kjører bilen ville først ikke frakte tømmeret hit fordi det er så langt. Det er så mange restriksjoner her i landet sa han. Men så snakket med med veivesenet om dispensasjon, og da ordnet det seg, sier Røvik.

Lengre byggeprosess

Den lengste stokken er 17,5 meter lang, og en av disse skal utgjøre kjølen på kopien av Klåstadskipet. Byggingen skal foregå på samme sted som før.

– Den største verdien ved dette er byggeprosessen og det som publikum kan oppleve underveis. Derfor kommer vi til å bruke god tid på bygginga, sier Røvik før han må gå og hjelpe til med de store stokkene som daler sakte ned fra krana på lastebilen.

Tømmer til Klåstad-skipet

Eiketømmeret fra Danmark har solide dimensjoner.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK